Vindmølleforening: Modstand mod stormøller er overdrevet

NYHED: Danmarks Vindmølleforening mener, at dagbladet Politiken fejlagtigt har fremstillet kommunerne som vindmøllehadere.
Foto: EMU
Christian Juhl Mølgaard

Svarene havde formentligt været anderledes, hvis man havde spurgt landets 98 kommuner, om de mente at kunne finde plads til 1.100 vindmøller fordelt over de næste 17 år, hvor til gengæld de allerfleste af de eksisterende over 5.000 møller vil blive taget ned.

Asbjørn Bjerre
Direktør for Danmarks Vindmølleforening
Fakta

Politikens regnestykke:
28 af de mest vindrige kommuner skal stille 90 pct. af fremtidens vindmøller op, hvis regeringen billigst muligt skal fordoble vindkraften i energiforsyningen i 2025.
Det er ca. 1.000 vindmøller med højder på op til 150 meter - det samme som 35 kæmpemøller pr. kommune.


Kilde: Politiken
Asbjørn Bjerre, der er direktør for Danmarks Vindmølleforening og medlem af regeringens planlægningsudvalg for vindmøller på land, er stærkt utilfreds med gårsdagens artikel i Politiken, der viste, at der var stor skepis for opsætning af vindmøller i de 28 vindrigeste kommuner i Danmark.

Han mener, journalisterne har stillet kommunerne et spørgsmål, som ikke er realistisk. Og derfor har kommunerne svaret mere negativt på spørgsmålet om opsætningen af vindmøller, end de faktisk er.

"Jeg forstår ikke, at Politiken vælger at bringe en forsidehistorie, der bærer præg af så dårlig research. Desværre har forsidehistorier det jo med at blive citeret af andre medier som rene sandhedsvidner, så historien om, at kommunerne ikke ønsker flere vindmøller, har spredt sig hurtigt," siger Asbjørn Bjerre i dag til Altinget.dk

Politiken skrev mandag, at 24 ud af de 28 mest vindrige kommuner nægter at sætte de 35 kæmpe vindmøller op, det kræver for at opfylde regeringens mål for udbygning af vindkraft på den billigst mulige måde.

Tallet 35 har Politiken fundet frem til via beregninger af andre tal fra planlægningsudvalgets rapport. Heri fremgår det af et af scenarierne, at Danmark i 2025 kan mere end fordoble elproduktionen fra vindmøller ved hjælp af kun ca. 1/5 af antallet af møller i dag.

Asbjørn Bjerre mener, at de adspurgte kommuner er blevet stillet et spørgsmål, som ikke er realistisk.

"Ingen - heller ikke planlægningsudvalget - har nogensinde foreslået, at næsten alle ca. 1.100 nye møller i givet fald skal fordeles på kun 28 kommuner. Det er Politikens egen opfindelse eller i bedste fald misforståelse af et regneeksempel, der efterfølgende skaber grundlag for avisens interessante spørgsmål til de udvalgte sagesløse kommuner: Vil I finde plads til 35 nye "kæmpevindmøller"?," skriver han i sin pressemeddelelse.

Han er overbevist om, at kommunerne nok skal få udpeget tilstrækkeligt med områder til vindmøller, sådan som de har lovet regeringen i forbindelse med det seneste energiforlig.

"Svarene havde formentligt været anderledes, hvis man havde spurgt landets 98 kommuner, om de mente at kunne finde plads til 1.100 vindmøller fordelt over de næste 17 år, hvor til gengæld de allerfleste af de eksisterende over 5.000 møller vil blive taget ned," siger Asbjørn Bjerre.

Han gør opmærksom på at dette svarer til mindre end 1 mølle i gennemsnit pr. kommune pr. år.

"Så selv med en naturlig ujævn fordeling over landet på grund af plads- og vindforhold er planlægningsopgaven absolut overskuelig," slutter han.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Bjerre

Selvstændig konsulent, fhv. direktør, Danmarks Vindmølleforening
lærer (Skive seminarium 1964)

0:000:00