Stop landmændenes overforbrug af pesticider

NYHED: Danske marker sprøjtes ofte med pesticider uden grund. DF, SF og R er enige om, der skal handles, men strides om løsningerne.
Foto: colourbox.com
Christian Juhl MølgaardKasper FrandsenLars Beck

Jeg tror på, at det hjælper med en debat i det offentlige rum og at vi kan komme langt et langt stykke hen ad vejen med den sunde fornuft. Men hvis de landmænd, der er overforbrugere af pesticider, ikke formår at forbedre sig, vil jeg foreslå, at de pålægges afgifter, der rykker og kan mærkes på pengepungen.

Bente Dahl (R)
Fødevareordfører

Danske marker sprøjtes ofte med pesticider uden grund. I år mere end nogen sinde.

Kornpriserne er fordoblet det seneste år, og frygten for et eventuelt sygdomsangreb har motiveret landmændene til at bruge flere penge på et unødvendigt overforbrug af pesticider. Det vurderer planteavlsekspert Jørgen Ravn:

"De begår altså en dobbelt fejl. Først beslutter de at sprøjte marken, selv om det slet ikke er nødvendigt. Dernæst øger de doseringen for at være på den sikre side," siger Jørgen Ravn, der er planteavlkonsulent i Agrovi, til Jyllands-Posten.

Landmændene og politikerne blev ellers enige om en frivillig aftale i 2004, der skulle sænke pesticidforbruget frem til 2009. 

Politikerne som Altinget.dk har konfronteret med historien, er enige om, at der skal ske noget på området. Deres løsningsforslag er dog vidt forskellige.
 
SF: kvoteordninger er løsningen 
Udsolgte pesticider hos forhandlerne gør, at SF's fødevareordfører Kristen Touborg frygter, at pesticidforbruget er endnu værre end Jørn Ravn antager.

Derfor skal der hurtigst muligt skrides til handling, og her er kvoter på pesticiderne, som vi kender det med gødning, ifølge Kristen Touborg løsningen.

"Vi indgik i 2004 en frivillig aftale med landbruget om, at sprøjtehyppigheden skulle sænkes fra 2,3 til 1,7 inden 2009, og den aftale har de ikke holdt - forbruget er ligefrem begyndt at stige igen," siger Kristen Touborg, der samtidig mener, at der kan findes et flertal for en opstramning af reglerne:

"Regeringen kan simplethen ikke fastholde deres argumentation for en frivillig løsning, når det tydeligt viser sig, at en sådan ikke fungerer," pointerer Kristen Touborg.

DF: Kvoter medfører ulovlig import
SF's løsningsforslag finder ingen ven hos DF. En sådan lov vil i stedet skabe en stor import af pesticider, mener Dansk Folkepartis fødevareordfører Jørn Dohrmann.

I stedet foreslår han, at man indfører et miljøbelastningsindeks, "så landmanden kan redegøre for, at han ikke belaster miljø unødvendigt. Hvis den enkelte landmand ikke gør det, foreslår vi, at en procentdel af hans mark bliver dyrkningsfrit areal." 

R: Først sund fornuft, derefter med hammeren
De Radikales fødevareordfører Bente Dahl sætter i udgangspunktet sin lid til, at man via en bred offentlig debat og den sunde fornuft kan finde en løsning på overforbruget af pesticider:

"Det er en uskik at sprøjte for meget, da det både går udover miljø og mennesker. Jeg tror på, at det hjælper med en debat i det offentlige rum og at vi kan komme langt et langt stykke hen ad vejen med den sunde fornuft.

Men hvis de landmænd, der er overforbrugere af pesticider, ikke formår at forbedre sig, vil jeg foreslå, at de pålægges afgifter, der rykker og kan mærkes på pengepungen," siger Bente Dahl.

Samtidig påpeger hun, at den maksimale længde for en debat i det offentlige rum uden resultater højst kan strække sig over 2-3 måneder.  

Den frivillige aftale med landmændene (pesticidhandlingsplanen) skal senere på året evalueres.

Dokumentation

 


0:000:00