Debat

Stop kritikken af kommunernes miljøindsats

DEBAT: Stop kritikken af de kommunalt ansatte naturfolk. De er hårdt pressede. Der er i stedet brug for klare rammer og flere folk, mener Jordbrugsakademikerne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kirsten Holst
Formand for Jordbrugsakademikerne (JA)

Stop kritikken af kommunernes miljøindsats. Vi skal ikke søge efter ansvarlige, men i stedet sikre rammerne for fremtidens lokale miljøforvaltning. Kommunerne skal hjælpes.

Vi er i JA enige med Danmarks Naturfredningsforening i, at naturen ikke må blive taber i den nye struktur efter kommunalreformen. Dem, der sidder med opgaverne, er pressede. De løber hurtigt, og i forhold til vilkårene gør de et rigtigt godt stykke arbejde. Men DN fortæller, at naturen har fået det værre. Noget skal derfor laves om.

Allerede inden kommunalreformen frygtede mange, at kommunerne ikke kunne tilgodese naturen. Amterne var der ikke længere til at beskytte området. Man frygtede, at kommunerne ville være i lommen på de lokale erhvervsdrivende og deres venner i kommunalbestyrelsen. Skrækscenariet var, at erhvervet og byggeriet fik en imødekommende behandling, mens både naturen og det åbne land ville blive sorteper i kommunerne. Helt så galt er det ikke gået, men det er sikkert, at kommunernes medarbejdere er under pres, og de skal hjælpes til at klare disse konflikter og til at træffe de rigtige beslutninger.

Klare rammer
Et vigtigt værktøj er klare rammer for arbejdet, som gør sagsbehandlingen enkel og hurtig. Vand- og naturplanerne har været længe undervejs. De vil være en stor hjælp, når de er på plads til næste år. Kommunerne har meget brug for sådanne overordnede planer, der håndterer langsigtede problemstillinger. Det gælder også bedre retningslinjer for placering af landbrug, når kommunerne skal tage udgangspunkt i at minimere miljøbelastningen af naturen.

I sidste ende er det en lokal prioritering af ressourcerne, som gør en forskel. Vil kommunerne fortsætte som hidtil og presse sine medarbejdere ud over hvad der er rimeligt, eller vil man i stedet sikre et grundlag for fremadrettede beslutninger til gavn for naturen.

Kirsten Holst
Formand for Jordbrugsakademikerne (JA)

Kommunerne står lige nu med vådområderne som endnu en udfordring, og det er en god anledning til at ryste posen og vurdere behovet for flere medarbejdere og mere klare retningslinjer for arbejdet. Lad os derfor se på problemerne og få dem løst i stedet for at skændes om problemets størrelse eller hvem der er skyldige.

Flere folk
Der er brug for flere dygtige folk med stor indsigt i sammenhængene mellem natur, økonomi og planlægning. Kompetente folk, som kan hjælpe kommunerne med de mange udfordringer og styrke deres omdømme på naturområdet. Det betaler sig på lang sigt. Jeg behøver næppe at pointere at mange af disse kan findes blandt vores medlemmer i JA.

Men i sidste ende er det en lokal prioritering af ressourcerne, som gør en forskel. Vil kommunerne fortsætte som hidtil og presse sine medarbejdere ud over hvad der er rimeligt, eller vil man i stedet sikre et grundlag for fremadrettede beslutninger til gavn for naturen. Det er en kortsigtet besparelse at tro, at medarbejderne kan blive ved med at have travlt uden at begå fejltagelser, som får langtrækkende negative konsekvenser. Naturen har brug for en hjælpende hånd, og den skal komme i form af dygtige medarbejdere, der får tid til at finde de rigtige løsninger i kommunerne. Det er bare at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Holst

Forfatter

0:000:00