Det Økologiske Råd svinger sablen over skattereformen

SKATTEREFORM: Det Økologiske Råd er stærkt kritisk over for skattereformen: De grønne afgifter er stadig langt fra 2001-niveauet, og aftalen kan have negative klimaeffekter. Også R er kritisk.
Kasper Frandsen

Forliget indebærer ikke engang en fuld genopretning af de grønne afgifter til niveauet fra 2001, og samtidig vil de ufinansierede skattelettelser til især højere indkomstgrupper sandsynligvis have en negativ klimaeffekt.

Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd

Regeringen ønsker blandt andet med sin stort anlagte skattereform at øge incitamentet hos befolkningen og erhvervslivet, så de tænker mere på miljøet og naturen. Men initiativerne er langt væk nok, mener Det Økologiske Råd.

"Forliget indebærer ikke engang en fuld genopretning af de grønne afgifter til niveauet fra 2001, og samtidig vil de ufinansierede skattelettelser til især højere indkomstgrupper sandsynligvis have en negativ klimaeffekt," udtaler Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd, i en pressemededelse.

Skatteforliget giver en ekstra skatteindtægt på otte mia. kr. fra de såkaldte grønne afgifter, men tallene er ifølge Det Økologiske Råd reelt kun på 5,7 mia. kr., fordi regeringen har medregnet indtægten fra salg af CO2-kvoter, der under alle omstændigheder var kommet som en EU-ordning.

Men det skal ifølge Christian Ege ses i lyset af, at regeringen siden 2001 har "udhulet det grønne skatteprovenu" med 10 mia. kr.

"Det, som skulle have været led i en grøn revolution, ender altså med kun at bringe os halvvejs tilbage til niveauet for grønne afgifter i 2001 - hvis vi fraregner kvotesalget i EU," pointerer Christian Ege.

Øget miljøbelastning
Skattereformen er underfinansieret de første 10 år. Det kan ifølge Det Økologiske Råd have negative konsekvenser for miljøet.

"Hvis man pumper penge ud til privatforbrug, hovedsagelig til de højere indkomstgrupper, vil sådant et forbrug have en tendens til i høj grad at ligge inden for luksusvarer - udlandsrejser, biler, importeret elektronik m.v. - og giver dermed en relativt ringe beskæftigelseseffekt, men øget miljøbelastning," siger Christian Ege.

R: Trist for miljøet
Heller ikke De Radikale har den store fidus til skattereformens gevinst for miljøet.

"Det er for lidt i forhold til både økonomien og klimaet. Aftalen er miljøpolitisk utilstrækkelig. De grønne afgifter vil fortsat blive udhulet i de kommende år, hvilket betyder, at det stadig kan betale sig at forurene. Aftalen er også utilstrækkelig, både når det gælder den nuværende krise og Danmarks økonomi fremover," siger Niels Helveg Petersen.

0:000:00