Aftale sikrer åbenhed om husdyrsager

HUSDYR: En ny aftale mellem Miljøministeriet og KL sikrer, at sagsbehandlingstiden i husdyr-sagerne igen bliver oplyst. Samtidig afsættes der penge til it-systemet og kommunernes hjemviste sager.
Foto: Colourbox
Anders Jerking
Miljøstyrelsen vil igen oplyse om, hvordan sagsbehandlingstiderne på husdyrområdet udvikler sig i landets kommuner. Det er et af resultaterne af en ny husdyraftale mellem Miljøministeriet og KL.

Sagsbehandlingstiderne blev tidligere offentliggjort hvert kvartal på Miljøstyrelsens hjemmeside, men det ophørte, da den tidligere husdyraftale udløb i foråret. Både Landbrug & Fødevarer og politikere var på Altinget.dk i oktober kritiske over for den manglende oversigt over ventetiderne.

"Det er ærgerligt, fordi opgørelserne er med til at fastholde fokus på området og signalere, at det er vigtigt med en hurtig sagsbehandling," sagde Konservatives miljøordfører, Benedikte Kiær, dengang.

Den nye aftale mellem KL og Miljøministeriet betyder desuden, at Miljøstyrelsen bruger yderligere 3,4 millioner kroner på at få it-systemet husdyrgodkendelse.dk til at fungere. Endelig får kommunerne forlænget mulighed for at søge tilskud til behandling af hjemviste sager.

Dokumentation

Aftale mellem KL og Miljøministeriet

Aftale om en styrket indsats for sagsbehandlingen på husdyrområdet
Parterne kan konstatere, at der generelt er opnået rimelige sagsbehandlingstider for miljøgodkendelsessager på husdyrområdet, ligesom mængden af igangværende sager siden 2011 har ligget stabilt på et niveau, der ikke er langt fra den årlige omsætning af sager. Der er dog et mindre antal kommuner med lange sagsbehandlingstider.

Med det sigte fortsat at understøtte kommunernes sagsbehandling vedr. miljøgodkendelser af husdyrbrug, er parterne enige om følgende tiltag frem til udgangen af 2013:

1. Styrket indsats vedr. husdyrgodkendelse.dk
For at sagsbehandlingen af ansøgninger om miljøgodkendelser af husdyrbrug bedre kan understøttes af it-systemet husdyrgodkendelse.dk, afsætter Miljøstyrelsen yderligere 3,4 mio. kr. til udvikling, dokumentation og test af systemet i 2012 og 2013.

2. Forlængelse af tilskud til kommunerne til afgørelse af hjemviste godkendelser
Med den tidligere aftale om husdyrområdet af 1. marts 2011 fik kommunerne mulighed for at søge om udbetaling af et beløb på 15.000 kr. pr. sag hjemvist fra Natur- og Miljøklagenævnet. Der var ved bevillingen en forventning om, at der ville blive ansøgt om midler til flere sager, end der i første omgang blev ansøgt om indtil fristen for tilskud (i medfør af den tidligere aftale om husdyrområdet af 1. marts 2011) udløb den 1. marts 2012. Imidlertid har der vist sig behov for en forlængelse af tilskudsperioden. Støtteperioden forlænges derfor til udgangen af 2012. Støttesatsen vil fortsat være på 15.000 kr. pr. hjemvist sag. Miljøstyrelsen bidrager med 0,8 mio. kr. som et enkeltstående ekstraordinært aktivitetsbaseret tilskud til behandling af de hjemviste sager indtil midlerne udløber. Tilskud udbetales efter "først til mølle"-princippet til sager hjemvist frem til udgangen af 2012. Dette svarer til en merproduktion på 53 sager. Dette forventes i væsentlig grad at kunne bidrage til, at kommunerne generelt kan opretholde rimelige sagsbehandlingstider som forudsat i den tidligere aftale om husdyrområdet af 9. februar 2010.

3. Offentliggørelse af opgørelse over kommunernes sagsbehandlingstid og antal afgørelser
Som led i den tidligere aftale om husdyrområdet af 1. marts 2011 blev der udarbejdet en oversigt over sagsbehandlingstiderne i kommunerne og udviklingen i sagspuklen. Parterne er enige om, at videreføre denne ordning. Oplysningerne kan offentliggøres på Miljøstyrelsens hjemmeside. Parterne er enige om, at der på sekretariatsplan aftales en fyldestgørende metode for opgørelsen af oplysningerne, herunder kvalitetssikring af data, inden data offentliggøres

4. Kommunernes offentliggørelse af forventet sagsbehandlingstid
For at bidrage til rimelige sagsbehandlingstider og åbenhed overfor ansøgere, vil KL opfordre kommunerne til at offentliggøre de forventede sagsbehandlingstider på kommunernes hjemmesider. Pejlemærket er de sagsbehandlingstider på 6 og 9 mdr., som blev aftalt indenfor de tidsmæssige rammer af den tidligere aftale om husdyrområdet af 9. februar 2010.

5. Videreførsel af Miljøstyrelsens vejledningsindsats
Der er skabt betydelig klarhed om administrationsgrundlaget for kommunernes sagsbehandling, og dermed en mere ensartet og effektiv sagsbehandling i kommunerne. For at skabe yderligere klarhed, fortsætter Miljøstyrelsen sin vejledningsindsats, bl.a. med besvarelse af helpdesk-spørgsmål.

6. Opgørelse af dyreholdet i vandoplande
Miljøstyrelsen vil fortsat offentliggøre udviklingen i mængden af husdyr i de enkelte kystoplande i Danmark. Oversigten skal lette kommunernes arbejde med at følge husdyrtrykket som led i lovpligtige habitatvurderinger efter husdyrgodkendelsesloven. Dermed kan opgørelsen medvirke til langt større klarhed for kommunernes habitatvurderinger af nitratbelastningen af sårbare overfladevandsområder og dermed medvirke til en højere grad af effektiv og ensartet sagsbehandling. Der foretages årlig opdatering i samarbejde med Statsforvaltningen Nordjylland på www.jordbrugsanalyser.dk

7. Dialog og samarbejde om effektiv sagsbehandling
Der er et mindre antal kommuner, der fortsat har lange sagsbehandlingstider. Med det sigte at afhjælpe dette, vil der blive tilrettelagt møder, workshops eller lignende med henblik på erfaringsudveksling imellem kommuner om god praksis samt afsøgning af mulighederne for at fremme formaliseret samarbejde mellem udvalgte kommuner mv.

Parterne vil i regi Husdyrforum frem til udgangen af 2013 mødes kvartalsvist for at følge op på udviklingen.

 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00