Fødevarekrise: Bør man sætte klimakampen på pause i krig?

Fødevareminister Rasmus Prehn kalder forslaget for "gammeldags tænkning", mens flere EU-lande hælder mere til rettidig omhu. I dagens Ajour ser vi på EU-landes forslag om at sætte klimatiltag i landbruget på pause – for at undgå den fødevarekrise, som lurer med krigen i Ukraine.

Flere EU-lande foreslår at lempe på klimatiltag i landbruget for at undgå en fødevarekrise. Men fødevareminister Rasmus Prehn synes, krisen understreger, at vi har brug for mere grøn omstilling. Hør mere om debatten i dagens Ajour.
Flere EU-lande foreslår at lempe på klimatiltag i landbruget for at undgå en fødevarekrise. Men fødevareminister Rasmus Prehn synes, krisen understreger, at vi har brug for mere grøn omstilling. Hør mere om debatten i dagens Ajour.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Flere EU-lande foreslår at sætte klimatiltag i landbruget på pause, mens der er krig i Ukraine.

Frygten er, at der kan opstå en fødevarekrise, fordi Ukraine og Rusland er nogle af de største eksportører af blandt andet kornprodukter i verden. Og ved at lempe på klimatiltag, mener EU-landene, at man kan komme sådan en krise i møde.

Man er især bange for en fødevaremangel i udviklingslande, som i forvejen er hårdt ramt økonomisk efter coronakrisen, men også fødevarepriserne for danske forbrugere kan stige.

Men fødevareminister Rasmus Prehn (S) kalder forslaget for "gammeldags tænkning". Han synes i stedet, man bør skrue op for opfindsomheden og bruge krisen til at sætte et ekstra skub under den grønne omstilling.

I dagens afsnit af Altinget Ajour forklarer fødevareredaktør, Andreas Arp, de to sider af sagen – for giver det mening at gå på kompromis med klimakampen i krig, fordi man frygter en fødevarekrise?

Lyt med øverst i artiklen eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Læs også


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00