Branche vil høres om kemi-tiltag

HANDLINGSPLAN: Branchen er tilfreds med det internationale snit i kemikaliehandlingsplanen. Nu vil den gerne lyttes til.
Når detajleringen af tiltag påbegyndes, vil branchen gerne involveres.
Når detajleringen af tiltag påbegyndes, vil branchen gerne involveres.Foto: Colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen
Erhvervslivet vil gerne være med, når udmøntningen af kemikaliehandlingsplanen finder sted i december. På den måde håber den på en kompensation for de meget lukkede politiske forhandlinger.

"Nu er de økonomiske rammer sat af, men selve udmøntningen skal i gang nu. Jeg regner med og håber på, at vi bliver involveret sammen med en række andre organisationer, som har interesse på det her område," siger Bjarne Palstrøm, miljøchef i DI.

Det er direktør i brancheorganisationen Plastindustrien Peter Skov enig i.

"Detaljeringen af nogle af de initiativer, der står omtalt, kan vi ikke se. Dem vil vi stadig gerne have indflydelse på. Vi er stadig meget ærgerlige over, at det foregår så lukket. Vi håber, det er slut med det," siger Peter Skov.

International linje
Blandt medlemsorganisationerne er der stå tilfredshed over at kemikaliehandlingsplanen langt hen ad vejen er en implementering EU's indsats over for kemikalier: REACH.

"Vi er som udgangspunkt positive, og det er vi ud fra, at der fortsat er fokus på REACH. Dermed anerkender man, at man er ved at inddrage REACH, og det er det bærende. Det er rigtig positivt," siger Bjarne Palstrøm fra DI.

Peter Skov er enig i, at den internationale linje er vigtig. Af samme grund undrer det Plastindustrien, at en samlet opposition vil gå enegang i sager om konkrete forbud.

"Vi kan forstå, at især oppositionen ønsker, at der er nogle tiltag, som vi vil være noget kritiske over for. Det stemmer ikke med den internationale linje, der er lagt," siger Peter Skov.

Peter Skov er også glad for, at kontrollen med kemikalierne fortsættes, samt at informationen til forbrugerne styrkes.

Mere viden
Blandt alle organisationerne er der en bred enighed om, at det er godt, at der sikres mere viden på området. I DI mener man dog, at man har viden nok omkring hormonforstyrrende stoffer.

"Der skal opbygges mere viden om hormonforstyrrende stoffer. Nu synes vi, der er viden nok. Der findes allerede meget viden på området. Der er ingen tvivl om, at det er positivt, at der kommer øget kendskab til de rapporter, der er lavet om hormonforstyrrende stoffer," siger Bjarne Palstrøm.

Hos Astma-Allergi Forbundet er man glad for, at der er fokus på de problemstillinger, den moderne levevis giver. Her mener man dog, at videnscenterne skulle have haft flere midler.

"Jeg havde gerne set, at man gjorde det ved at allokere midler til dem, der ved noget om det i videnscenterne. På den måde kunne man give plads til, at det var et fagligt retvisende grundlag, der kom i spil," siger direktør Thorkil Kjær.

Vigtigt med Videnscenter for Allergi
I Astma-Allergi Forbundet ser man den nye kemikaliehandlingsplan som en videreførelse af den gamle. Thorkil Kjær havde derfor gerne set, at man havde givet flere penge til Videnscenter for Allergi.

"I forhold til Miljøministriet er Videnscenter for Allergi en særlig task force, som jeg synes fortjener langt mere opmærksomhed," siger Thorkil Kjær.

I kemikaliehandlingsplanen måtte forligskredsen netop redde Videnscenter for Allergi. Sundhedsministeriet havde nemlig fjernet sit tilskud til centeret. Et økonomisk hul, som parterne måtte dække i forhandlingerne.

"Det er svært at vurdere, om det er skidt, at det ikke har noget med Sundhedsministeriet at gøre. Hvis der skulle gøre noget ud fra et miljømæssigt synspunkt, så var det at styrke centeret," siger Thorkil Kjær.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00