Ny måling: Danskernes krav om grøn handling stiger efter historisk varm sommer

Næsten hver femte dansker mener, at miljø og klima er det vigtigste politiske emne, viser ny måling. Det er det højeste niveau i fire år. Sommerens tørke i Sydeuropa og bedre økonomi er hovedårsager, mener ekspert.

Tørken i Sydeuropa har gjort danskerne mere optaget af klimaspørgsmålet, lyder det fra Kasper Møller Hansen. Her ses naturbrand på Rhodos.
Tørken i Sydeuropa har gjort danskerne mere optaget af klimaspørgsmålet, lyder det fra Kasper Møller Hansen. Her ses naturbrand på Rhodos.Foto: Stringer
Hjalte T. H. Kragesteen

Klima og miljø er i den grad på vej frem i danskernes bevidsthed.

For i en ny måling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR, svarer 18 procent af danskerne, at miljø og klima er det vigtigste emne, som politikerne skal tage sig af.

Det er kun overgået af sundhedsområdet, som 27 procent finder vigtigst.

Det grønne område er steget markant siden regeringsskiftet i december 2022, som dengang blot havde højeste prioritet hos 12 procent af befolkningen.

Vi skal helt tilbage til folketingsvalget i 2019 – der blev kaldt ”klimavalget – for at finde en tilsvarende stor andel af befolkningen, der peger på klima og miljø. Dengang toppede emnet på 20 procent.

Ifølge Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved Københavns Universitet, skal forklaringen på at emnet nu igen fylder meget, blandt andet findes ved den massive tørke, der ramte store dele af Europa denne sommer.

”Sommerens vejr har fået politikerne til at tale om klimaet igen. Og det kan man se afspejlet i den her måling,” siger Kasper Møller Hansen.

Sådan er målingen udført

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.056 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Interviewene er indsamlet online som webinterviews i perioden 14. august 2023 til 23. august 2023.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,0 procentpoint.

Se hele resultatet her.


Kilde: Epinion

Ny økonomisk virkelighed

Han peger på, at regeringstoppen i et stort fælles interview nævnte grøn omstilling som et af fire temaer, som regeringen har fokus på det kommende år. Og så skabte det efterfølgende stor debat, da klimaminister Lars Aagaard (M) til DR sagde, at regeringen går efter en klimapolitik, som skal have opbakning fra 80 procent af den danske befolkning.

”Efter enigheden om klimaloven og målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030, er der nu igen kommet mere kant i klimadebatten. Og der er brug for kant, hvis der skal være stor opmærksomhed på et emne,” siger Kasper Møller Hansen.

Der er dog også en anden vigtig faktor, der er værd at bide mærke i, lyder det. For dansk økonomi har det slet ikke så slemt, som politikerne gik og troede for et år siden. Og emnet er også faldet markant på vælgernes dagsorden.

”Økonomien optager danskerne langt mindre, end det har gjort tidligere. Og det tror jeg også er en medvirkende årsag til, at miljø og klima kommer højere op på dagsordenen,” siger Kasper Møller Hansen.

Størst problem for V og M

Altingets politiske redaktør Esben Schjørring deler opfattelsen af, at den ekstremt varme sommer i Sydeuropa er hovedforklaringen på, hvorfor det grønne nu fylder mere i vælgernes bevidsthed.

Han tror dog ikke umiddelbart, at regeringen kommer til at ændre dens planer af den grund.

”Men hvis regeringen ikke når klimamålet for 2025 – og det ved vi jo først rigtigt i 2026 – eller hvis det kommer til at fremstå, som om vi ikke når det, så er der risiko for stort, grønt troværdighedstab,” siger Esben Schjørring.

Sker det, er det Venstre og Moderaterne, der står med det største problem, lyder analysen. Argumentet er, at vælgerne traditionelt flytter sig mod venstrefløjen, hvis de er utilfredse med de grønne ambitioner.

”SVM-regeringens udfordring, når det kommer til klima, er, at den kan miste troværdighed og gøre rød blok stærkere. Og det er mest et problem for Venstre og Moderaterne, for Socialdemokratiet får også regeringsmagten i et scenarie, hvor rød blok har flertal,” siger Esben Schjørring.

Du kan se hele målingen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00