Debat

Direktør svarer grønne aktører: Det giver god mening at integrere havnaturfonden i Naturfonden

Green Power Denmark, Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav foreslår, at havnaturfonden bør integreres og samtænkes med Den Danske Naturfond. Det giver rigtig god mening, skriver direktør i Den Danske Naturfond, Flemming Nielsen.

Det er en god ide at afsøge, om der kan bygges videre på de aktiviteter og den erfaring, Naturfonden har opbygget, fremfor at opbygge en ny fond fra bunden med overlappende opgaver, og med alt hvad dertil hører af organisationsudvikling, administration og vidensopbygning, skriver Den Danske Naturfond.<br>&nbsp;
Det er en god ide at afsøge, om der kan bygges videre på de aktiviteter og den erfaring, Naturfonden har opbygget, fremfor at opbygge en ny fond fra bunden med overlappende opgaver, og med alt hvad dertil hører af organisationsudvikling, administration og vidensopbygning, skriver Den Danske Naturfond.
 
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Flemming Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen og flere partier i Folketinget har besluttet, at der skal etableres en havnaturfond. 

Green Power Denmark, Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav har i et debatindlæg i Altinget 23. januar foreslået, at havnaturfonden bør integreres og samtænkes med Den Danske Naturfond (Naturfonden).

Det giver rigtig god mening.

Da Naturfonden blev etableret i 2015, afsatte Folketinget 500 millioner kroner. Samme beløb, som nu er afsat til en havnaturfond.

De 500 millioner kroner har vist sig at være en god investering. De sidste otte år har Naturfonden medvirket i naturprojekter med en samlet investering på cirka 450 millioner kroner.

Læs også

Langt de fleste naturprojekter er gennemført i samarbejde med andre, og den samlede indsats omfatter indtil videre beskyttelse og forbedring af mere end 7.000 hektar natur.

Der er investeret mange penge i naturen, men de 500 millioner kroner fra Folketinget findes stadig og kan anvendes til endnu mere natur i fremtiden. Det er lykkedes ved at etablere en fond, som bygger sin indsats på partnerskaber og brede samarbejder. 

Der er udbredt enighed om, at udledningerne fra land er en af de absolut største trusler mod et rent og sundt havmiljø.

Flemming Nielsen
Direktør i Den Danske Naturfond

Naturfondens økonomiske grundlag er intakt, og flere nye samarbejder kommer til år for år. Aktivitetsniveauet er stigende.

Naturen til lands og vands hænger sammen

Integrering af en havnaturfond i Naturfonden giver derfor god mening.

Den kan stå på skuldrene af den viden og erfaring, som er opbygget de sidste otte-ni år. Og den kan drage nytte at alle de gode samarbejder, som allerede er etableret på tværs af offentlige og private aktører og bidragydere.

Der er udbredt enighed om, at udledningerne fra land er en af de absolut største trusler mod et rent og sundt havmiljø.

Skal udledningerne reduceres, er det et væsentligt virkemiddel at tage flere arealer ud af drift og omdanne dem til natur.

Det er præcis det arbejde, Naturfonden har været i gang med siden etableringen i 2015.

Læs også

Mange muligheder for fælles projekter

Derudover vil det også fremadrettet give helt nye muligheder for at samtænke en indsats i det nærliggende havområde, når vi etablerer store naturprojekter langs kysten. Integrerede land-, kyst og havprojekter har man indtil videre ikke arbejdet meget med i Danmark.

Selvom Naturfonden indtil videre har fokuseret sin indsats på land, er aktiviteterne så småt ved at udbrede sig til det omliggende havmiljø. 

Selvom Naturfonden indtil videre har fokuseret sin indsats på land, er aktiviteterne så småt ved at udbrede sig til det omliggende havmiljø.

Flemming Nielsen
Direktør i Den Danske Naturfond

I 2023 udloddede vi en pulje på 15 millioner kroner, som alle kunne søge, og som også omfatter naturen på havet. Der var ansøgningsfrist 1. februar i år, og vi har glædeligvis modtaget ansøgninger om forbedring af den marine natur.

Med en stor øremærket bevilling til havets natur kan der komme endnu mere fart på den del af naturgenopretningsarbejdet i Danmark.

Bidrager gerne til udviklingen af havets natur

Der er derfor mange gode grunde til at afsøge, om der kan bygges videre på de aktiviteter og den erfaring, Naturfonden har opbygget. Fremfor at opbygge en ny fond fra bunden med overlappende opgaver, og med alt hvad dertil hører af organisationsudvikling, administration og vidensopbygning.  
 
Det skal selvfølgelig sikres, at penge øremærket til havets natur også bliver brugt på havets natur, og at der er den nødvendige faglighed til at løfte opgaven.  
 
Det vil Naturfonden naturligvis gerne bidrage til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00