DS kræver bedre kontrol og større grisefarme

Forbrugerne har krav på bedre kontrol af importerede fødevare, og svineproducenterne skal have lov til tredobling af dyreenheder, mener Danske Slagterier (DS). Bent Claudi Lassen, formand for DS, ser tilbage på regeringens første periode.
Mikael Børsting
Regeringen har gjort meget for svinesektoren i den forløbne regeringsperiode, men der mangler fortsat støtte til erhvervet, lyder kritikken fra Danske Slagterier (DS). Gårdejer og formand for DS, Bent Claudi Lassen, føler, at regeringen på centrale områder har svigtet, og især forbrugerminister Henriette Kjær møder kritik fra formanden.

Ringe Kontrol
"Henriette Kjær har jo meldt klart ud om netop fødevaresikkerheden. Ingen kan være uenig med ministeren i, at forbrugerne har krav på fødevare af høj kvalitet, og derfor kan man undre sig over, at de importerede fødevare er under så ringe kontrol, som de er i dag," siger Claudi Lassen til Altinget.

Han hæfter sig ved, svinesektoren de seneste 10 år brugt ca. 800 mio. kr. på en effektiv handlingsplan, som har reduceret forekomsten af Salmonella i dansk svinekød til 1,4 procent, hvorimod myndighedernes tal viser, at den gennemsnitlige forekomst af Salmonella i importeret svinekød ligger på over 10 procent.

Forbrugerne til grin
"Både danske landmænd og forbrugerne kan godt føle sig til grin - og landmændene kan med rette spørge, om indsatsen har været pengene værd set i lyset af, at importeret kød med et højt indhold af Salmonella finder vej til danske kølediske. Jeg har fuld forståelse for, at ministeren skal tage hensyn til EU-reglerne, da vi jo også nyder godt af vores eksport, men derfor vil vi da lægge pres på ministeren, så det importerede kød minimum gennemgår den kontrol, som dansk svinekød gør," pointerer DS-formanden, der betegner den nuværende kontrol af importeret kød som næsten ikke-eksisterende.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00