Debat

Ejrnæs om lovforslag: Skammer regeringen sig over vild natur?

DEBAT: Det er ikke til at få armene ned over, at Danmark skal have 15 naturnationalparker, hvor den vilde natur får førsteprioritet. Men den rodebutik af et lovforslagskompleks, som regeringen har sendt i høring, er en klar ommer, skriver Rasmus Ejrnæs.

Man kunne skrive den vilde natur ind i planloven i form af en naturzone på linje med landzone og byzone, foreslår Rasmus Ejrnæs.
Man kunne skrive den vilde natur ind i planloven i form af en naturzone på linje med landzone og byzone, foreslår Rasmus Ejrnæs.Foto: Rasmus Ejrnæs
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man kan skamme sig over sin have, hvis man ikke har haft tid til at klippe hækken og slå græsset. Måske er det samme fænomen, der er på færde nu, hvor den danske regering sender et lovforslag om naturnationalparker i høring under overskriften:

'Forslag til Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse, lov om skove, dyrevelfærdsloven, lov om mark- og vejfred og færdselsloven (Etablering af naturnationalparker)'

Når nu loven handler om naturnationalparker, hvorfor står det så gemt væk i en parentes? For at forstå, hvor bekymrende dette er, bliver vi nødt til at dvæle lidt ved ordet "naturnationalpark".

Regeringen har lyttet
I 1999 kritiserede OECD Danmarks miljøpolitik for manglen på overvågning, målsætninger og effektive virkemidler. Man anbefalede at tage nationalparkværktøjet i brug ligesom i andre moderne lande. I 2009 kom så nationalparkloven, som dog viste sig at være varm luft. Hele idéen med en nationalpark er jo at give plads til ægte vild natur, men i den udvandede danske udgave følger der præcis ingen ekstra naturbeskyttelse med.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dette svigt fik Rune Engelbreth Larsen til at foreslå begrebet "naturnationalparker" – i tragikomisk erkendelse af at politikerne havde brugt verdens stærkeste natur-brand til at sælge varm luft.

Regeringen har lyttet og lovet danskerne 15 naturnationalparker med den klare forudsætning, at den vilde natur denne gang skal have førsteprioritet. Det er et kvantespring i et bondeland, som altid har vægret sig mod at give naturen førsteret.

Det er et kvantespring i et bondeland, som altid har vægret sig mod at give naturen førsteret.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Selv i de internationalt beskyttede naturområder rækker vores nuværende lovgivning ikke til at forhindre træhugst, tilgroning, overgræsning, afvanding, brakpudsning, jagt, fiskeri og biavl.

Der er derfor tale om et afgørende nybrud: Danmark vil nu reservere arealer helhjertet til naturens frie udfoldelse. Det er ikke til at få armene ned som naturelsker.

Læs også

En klar ommer
Men det er så her vi kommer til skamfuldheden. For når nu man for første gang nogensinde vil give plads til ægte vild natur, hvorfor står den vilde natur så i en parentes i lovudspillets overskrift? Og hvorfor er de centrale dele af det nye regelsæt gemt af vejen helt nede i §61 i den eksisterende naturbeskyttelseslov? Det er jo en lov, som netop ikke giver naturen førsteret nogle steder. Og så har man forsøgt at lappe på en række andre love, men hvorfor skal produktionslovene overhovedet gælde i den vilde natur?

Det er en klar ommer. Hvis lovgiverne virkelig mener det, de siger, så må de tage konsekvensen og lave en rammelovgivning for vild natur.

Man kunne eksempelvis skrive den vilde natur ind i planloven i form af en naturzone på linje med landzone og byzone. Og så kunne man jo have en naturlov, som specificerede reglerne for denne naturzone – regler, som kunne gradueres fra helt små naturområder til store nationalparker. Regler, som skal kunne tages i anvendelse for både statslig og privat natur. Det er naivt at tro, man kan nøjes med at rette i eksisterende love for landbrug og skovbrug og vandafledning.

Og så er der behov for et opgør med den eksisterende nationalparklov. Forestil dig at skulle forklare udenlandske gæster, at vi i Danmark har nationalparker og naturnationalparker, og de sidste er lavet, fordi de første ikke beskytter naturen. Så har man da trukket bukserne ned på sig selv.

Der er altså grund til at skamme sig. Ikke over naturen, men over den rodebutik af et lovforslagskompleks, som nu er sendt i høring. At give plads til den vilde natur derimod, dét er generøsitet, dét er en gave til alle kommende generationer af danskere. Det skal regeringen da være stolt af – og det er slet ikke en parentes i dansk naturpolitik!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00