Debat

Etisk Handel: Lad bæredygtighed blive et centralt konkurrenceparameter i offentlige indkøb

Den offentlige sektor køber ind for cirka 410 milliarder kroner om året. Derfor bør bæredygtighed blive et konkurrenceparameter på linje med pris i forbindelse med offentlige udbud og indkøb, skriver Nanna Callisen Bang.

Alene den offentlige sektor køber ind for cirka 410 milliarder kroner om året – bare i Danmark. Men på trods af vilje fra politikere, virksomheder og kommuner, så går det for langsomt med bæredygtige offentlige indkøb, skriver Nanna Callisen Bang.
Alene den offentlige sektor køber ind for cirka 410 milliarder kroner om året – bare i Danmark. Men på trods af vilje fra politikere, virksomheder og kommuner, så går det for langsomt med bæredygtige offentlige indkøb, skriver Nanna Callisen Bang.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nanna Callisen Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske virksomheder, organisationer og offentlige institutioner har gennem deres indkøb markant indflydelse på belastning af kloden.

Alene den offentlige sektor køber ind for cirka 410 milliarder kroner om året – bare i Danmark. Men på trods af vilje fra politikere, virksomheder og kommuner, så går det for langsomt med bæredygtige offentlige indkøb.

Hver eneste dag indkøbes der for enorme summer både privat og offentligt – lige fra karklude, kuglepenne, solceller, kaffe, fødevarer og biler. Indkøb, der direkte påvirker klima, miljø og arbejderne i de lande, hvor varerne produceres.

Hvis varerne ikke alene blev indkøbt med tanke på pris, men med en mere holistisk tankegang med fokus på konsekvenserne for miljø og mennesker, så ville det batte for kloden – både på den grønne og sociale bundlinje.

Grønne indkøb står i stampe

Ved at prioritere ansvarlige leverandører og produkter, reducerer vi ikke kun vores egen påvirkning af miljø og mennesker, men vi kan også påvirke markedet i retning af mere bæredygtighed.

Trods det store potentiale står kommunernes grønne indkøb i stampe.

Nanna Callisen Bang
Direktør, Etisk Handel Danmark

Det vil være med til at skabe et stærkere incitament for virksomheder til at omstille sig og tilbyde mere ansvarlige produkter og tjenester.

Men trods det store potentiale, så står kommunernes grønne indkøb i stampe, i hvert fald ifølge en undersøgelse foretaget af Ingeniørforeningen, IDA. Næsten halvdelen af kommunerne kan kun præstere en lav grad af bæredygtighed i indkøbene af varer og services.

De politiske ambitioner er til gengæld i top. I 71 procent af kommunerne og regionerne er der en høj grad af politisk opmærksomhed på at fremme bæredygtige indkøb. Så hvorfor sker der ikke mere fra kommunernes side, hvis politikerne er klar?

Èn af barriererne til den manglende udvikling er, at de politiske ambitioner ikke er blevet omsat til konkrete handlinger eller strategier. En anden barriere er, at mange offentlige indkøbere ofte er begrænset af manglende viden og kompetencer inden for bæredygtighed.

At identificere de mest bæredygtige produkter og tjenester kræver forståelse af miljømæssige påvirkninger, produktionsteknikker og sociale forhold. Desværre har mange indkøbere ikke adgang til den nødvendige viden eller træning.

Læs også

Bæredygtighed som konkurrenceparameter

Den tredje barriere er pris. Undersøgelsen peger nemlig på, at pris er en af de største stopklodser for bæredygtige indkøb. Det er også i tråd med pointerne fra debatten under sidste Verdensmålsuge på Christiansborg.

Her lød budskabet, at politikerne bliver nødt til at acceptere, at hvis kommunerne skal trykke speederen i bund i forhold til bæredygtige indkøb, så koster det. Du kan ikke blæse og have mel i munden. Der kan ikke både spares hver eneste år på bundlinjen og samtidig skrues op for grønne indkøb.

Indkøberne i både det offentlige og det private spiller en nøglerolle i at accelerere en grønnere og ikke mindst fair omstilling.

Nanna Callisen Bang
Direktør, Etisk Handel Danmark

Her er det vigtigt at have for øje, at måske er det dyrere for den enkelte kommune, lige nu, at indkøbe mere bæredygtigt, men på sigt vil det koste Danmark og det globale samfund meget mere, hvis ikke vi kommer i gang nu.

Ledere og beslutningstagere bliver derfor nødt til at vise mod ved at acceptere, at bæredygtighed koster. Det betyder, at bæredygtighed bør blive et konkurrenceparameter på linje med pris i forbindelse med offentlige udbud og indkøb.

Dernæst skal de indkøbsansvarlige klædes på til opgaven, så det store potentiale kan indfries. Indkøberne i både det offentlige og det private spiller en nøglerolle i at accelerere en grønnere og ikke mindst fair omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00