Flere politikere undlader at opgive økonomiske interesser: "Det ligner åbenhed, men det er det reelt ikke"

Flere folketingsmedlemmer undlader at oplyse alle deres økonomiske interesser, på trods af åbenhedsregler. Det viser en gennemgang af Altinget. Formand for Transparency International Danmark mener, at kontrollen med medlemmernes interesser bør skærpes.

Folketingets formand, Søren Gade (V), er medlem af syv bestyrelser og ejer to virksomheder, som ikke er oplyst til åbenhedsregister. At interesserne ikke er oplyst er ifølge ham, efter reglerne.
Folketingets formand, Søren Gade (V), er medlem af syv bestyrelser og ejer to virksomheder, som ikke er oplyst til åbenhedsregister. At interesserne ikke er oplyst er ifølge ham, efter reglerne.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Otte politikere har valgt ikke at offentliggøre, hvorvidt de ejer virksomheder, aktier eller sidder i en eller flere lønnede bestyrelser. Før valget var det kun to.

Det sker, selvom Folketinget har besluttet, at medlemmerne bør melde ind om den slags økonomiske interesser.

Det viser en gennemgang, som Altinget har lavet.

Det er egentlig enormt tarveligt overfor de medlemmer, som har opgjort alt, når andre medlemmer ikke oplyser alle deres interesser

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

Her kommer det også frem, at en række andre folketingsmedlemmer faktisk har flere interesser, end der fremgår af Folketingets såkaldte hvervregister.

Det gælder blandt andet Folketingets formand, Søren Gade (V), som ejer to virksomheder, der ifølge ham, ikke behøves at være oplyst til registeret.

Ifølge formand for Transparency International Danmark understreger gennemgangen, at det er et problem at have en frivillig ordning.

"Det understreger det, som jeg har som reservation mod Folketingets ordning om åbenhed. Det ligner åbenhed, men det er det reelt ikke," siger formand Jesper Olsen.

I gennemgangen har Altinget krydstjekket Folketingets hvervregister med medlemmernes oplysninger i cvr-registeret.

Otte dropper at deltage

Otte medlemmer står udenfor registeret, fordi de ikke har oplyst, hvorvidt de har økonomiske interesser eller ej. Det er seks medlemmer mere end op til folketingsvalget i 2022, hvor der var to udenfor registret.

De otte medlemmer er: Preben Bang Henriksen (V), Heidi Bank (V), Louise Schack Elholm (V), Lars Arne Christensen (M), Karin Gaardsted (S), Runa Friis Hansen (EL)*, Peter Seier Christensen (UFG) og Lars Boje Mathiesen (UFG).

Tidligere har Preben Bang Henriksen overfor Altinget afvist at udfylde registeret, med begrundelsen om at det er "en privat sag".

Læs også

V-partifællen Louise Schack Elholm forklarer sit fravær fra registeret med, at hun ikke nåede at indberette informationen, da hun stoppede som minister for kirke, landdistrikter og nordisk samarbejde tilbage i november 2023.

"Det er en af de ting, som jeg ikke har gjort noget ved endnu. Men eftersom jeg ikke har noget at skjule, har jeg ikke prioriteret det særligt højt," siger hun, da Altinget fanger hende.  

I reglerne for hvervregistreret står der, at politikerne skal angive deres økonomiske interesser, selvom Folketinget ingen magt har til at sanktionere dem, som ikke oplyser noget.

At medlemmer af Folketinget står helt udenfor, efterlader Jesper Olsen med spørgsmålet: Kan man overhovedet kan stole, på det der står i registeret?

"Det er egentlig enormt tarveligt overfor de medlemmer, som har opgjort alt, når andre medlemmer ikke oplyser alle deres interesser, fordi det åbner for, at man kan sætte spørgsmålstegn ved alle medlemmer," siger han.  

Formand: Jeg følger reglerne

Ifølge reglerne skal medlemmerne registrere, hvis de har indtægtsforhold som lønnede bestyrelsesposter, lønnede hverv og selvstændig indtægtsgivende virksomhed ved siden af det parlamentariske arbejde.

Folketingets formand, Søren Gade, har i hvervregisteret oplyst to lønnede bestyrelsesformandsposter for henholdsvis Samsfonden og Esbjerg Havn.

Læs også

Kigger man i cvr-registeret kan man dog se, at Søren Gade via sin formandsrolle i Esbjerg Havns bestyrelse også er er bestyrelsesformand i syv yderligere dattervirksomheder såsom EH Ejendomme Øst P/S, der udlejer erhvervsejendomme.

Ifølge et skriftligt svar fra Folketingets formand, så er det efter bogen, at bestyrelsesposterne ikke er oplyst.

"Posterne lønnes ikke særskilt. Derfor er de ikke oplyst til hvervregisteret," skriver han og tilføjer, at han har frabedt sig honoraret fra Samsfonden, og derfor fjerner formandsposten fra registeret.

Det undrer Jesper Olsen.

"Man kan sætte spørgsmålstegn ved om grænsen for, hvad der oplyses, er sat det rigtige sted. Det er eksempelvis uden betydning, om man får honorar for en bestyrelsespost, for man har stadig ansvar for at varetage den pågældende virksomhed eller organisations interesser," siger han.  

Det kan godt ærgre mig, at formanden ikke sender et andet signal til kollegerne og omverden, ved at gå foran og skaber reel åbenhed

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

Desuden er Søren Gade direktør i enkeltmandsvirksomheden SGJ Husby v/Søren Gade og virksomheden SGJ Holstebro ApS, hvor han igennem sidstnævnte er bestyrelsesformand for solcellevirksomheden Tecleaf ApS.

Disse oplysninger er ifølge Søren Gade heller ikke omfattet af reglerne, da enkeltmandsvirksomheden ingen indtægtsgivende aktiviteter har, og at SGJ Holstebro ApS ikke har omsætning eller selskabsmæssig værdi.

Og så er der en tredje forklaring på, hvorfor Tecleaf ikke er opgivet.  

"Tecleaf er et hvilende selskab uden omsætning. Jeg ejer 25 procent af selskabet, og denne ejerandel overstiger ikke 75.000 kroner. Det er grænsen for, hvornår en selskabsinteresse skal oplyses til hvervregisteret," skriver Søren Gade.

Den forklaring køber Jesper Olsen ikke.

"At selskaber er hvilende eller uden økonomisk aktivitet, gør jo ikke, at de er ude af selskabsregistret," siger han og tilføjer:

"Formelt gør formanden hvad han skal. Men det illustrerer samtidig registrets store svaghed. Det kan godt ærgre mig, at formanden ikke sender et andet signal til kollegerne og omverden, ved at gå foran og skaber reel åbenhed."

Vil kontakte erhvervskontor

Et andet medlem, der også har oplyst mindre, end hvad der står i cvr-registeret, er Per Husted fra Socialdemokratiet.

Han har oplyst sin konsulentvirksomhed PH Information ApS til registeret. Til gengæld har han ikke oplyst, at han også er direktør i datter- og holdingselskabet GTI-Invest, hvor han har en ejerandel på 12,5 procent. Desuden er han direktør i holdingselskabets ni underselskaber, der udlejer forskellige erhvervsejendomme.

Hvorfor har du ikke opgivet GTI-Invest og de ni datterselskaber, som du er direktør for?

"Jeg mener, det står implicit, når moderselskabet er opgivet. Men for min skyld kunne jeg godt skrive det hele på. I øvrigt er det nemt at finde frem til, hvad min virksomhed udgør," siger Per Husted og tilføjer:

"Desuden får jeg ikke nogen penge udbetalt fra GTI-Invest eller underselskaber, men håber selvfølgelig på, at de stiger i værdi."

Selvom du ikke får penge direkte i hånden, så har du vel stadigvæk en økonomisk interesse, når du har aktier i selskabet?

Læs også

"Ja, det kan du jo sige. Ud fra den her snak vil jeg spørge erhvervskontoret, om der skal opgives noget mere. Men man risikerer at komme ud i en voldsom situation, hvis man skal indberette alle sine aktiviteter."

Det er vel ikke mere voldsomt, end at du opgiver de resterende ni selskaber, som du står som direktør for?

"Ved du hvad, jeg vil spørge hvervregisteret, om de synes, at det også skal indberettes," siger han.

Mere fokus på register

Folketingsmedlemmerne registrerer selv deres oplysninger efter folketingsvalg, og opdaterer dem derefter hvert år, fortæller Folketingets Oplysning til Altinget. Alligevel mener Jesper Olsen, at Folketinget bør skærpe kontrolfrekvensen for registeret for at sikre korrekte oplysninger.

"Folketingets partier kan også vælge at håndhæve kravet, så de på den måde stiller krav til hinanden om, at man ikke får udvalgsposter, eller kan være med i partigrupperne, hvis ikke man har deklareret sig i hvervregisteret."     

Kan det ikke tage overhånd, hvis man skal indberette alle sine interesser?

"Så kan vi lige så godt lade være med at have inhabilitetsregler eller andre regler, hvor man skal deklarere aktiver, da folk selv vurderer, om det har betydning eller ej. Vi har reglerne for at hjælpe folk, så det netop ikke bliver et individuelt skøn," siger Jesper Olsen og fortsætter:

"Der kan være en grænse for, hvad man skal oplyse, hvis man eksempelvis er formand i den lokale skakklub, elle kasserer i grundejerforeningen. Men så skal det defineres generelt og ikke være op til den enkelte."

Opdatering 23. april klokken 07.36: Runa Friis Hansen har efter artiklens udgivelse oplyst til Altinget, at den manglende dokumentation af hendes økonomiske interesser skyldes en fejl i Folketingets administration. Enhedslisten har kontaktet administrationen for at få rettet oplysningerne, oplyser partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Per Husted

MF (S)
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00