Fordampning er uskadelig

23/11-05: Miljøministeren har ingen planer om at igangsætte en undersøgelse af omfanget af fordampning fra juletræer. Fordampningen er meget lille og anses for at være uskadelig.
Dokumentation
Spørger: Poul Henrik Hedeboe (SF)

Spørgsmål S 938: Kan ministeren navngive, hvilke kemikalier og sprøjtegifte der anvendes i produktionen af juletræer, og hvilke restkoncentrationer der derfor kan forventes at være i træerne?

Svar fra ministeren: I forbindelse med produktion af juletræer og pyntegrønt anvendes pesticider dels til bekæmpelse af ukrudt og dels til bekæmpelse og afværgelse af skadedyr.

Til bekæmpelse af ukrudt kan følgende godkendte bekæmpelsesmidler anvendes (Aktivstof (Handelsprodukt)): Clethodim (Select 240 EC), clopyralid (Matrigon), diflufenican (Zeppelin), diuron (Karmex), fluazifop-P-buthyl (Fusilade X-tra), foramsulfuron (MaisTer), glyphosat (Roundup), MCPA (Metaxon), metsulfuron-methyl (Ally), propyzamid (Kerb 500 SC) og rimsulfuron (Titus WSB).

Til bekæmpelse og afværgelse af skadedyr kan følgende godkendte bekæmpelsesmidler anvendes: Alpha-cypermethrin (Fastac 50), blodmel (Gyllebo plantebeskyttelse), Bt-toxin (Biobit WP og Dipel WP), bromadiolon (Brota-koncentrat og Brota-majs), clofentezin (Apollo 50 SC), cypermethrin (Cyperb og IT-Cypermethrin), Esfenvalerat (Sumi Alpha EW), Lambda-cyhalothrin (Karate 2.5 WG), Phlebiopsis gigantea (Rotstop), Svovl (Kumulus-S), Thiram (Arcotal og Lentacol Universal) og Æteriske olier (Mota FL).

Center for Skov, Landskab og Planlægning, KVL har oplyst, at midlerne er godkendt af Miljøstyrelsen, og således analyseret for giftighed overfor mennesker og miljø forud for godkendelsen. Perioden, hvor anvendelse af bekæmpelsesmidler i juletræer og klippegrønt finder sted, er normalt fra april til sidst i september. I de år, hvor juletræer fældes, er anvendelsen af bekæmpelsesmidler ofte reduceret for at mindske risikoen for utilsigtede skader på juletræerne. Det forventes, at restkoncentrationer i træerne på høsttidspunktet vil være meget lav, og der er ifølge Center for Skov, Landskab og Planlægning, KVL ikke kendskab til dokumenterede tilfælde af gener fra pesticiderne, når juletræerne tages indendørs. Dertil kommer, at mange af stofferne binder sig stærkt til bestanddele af træerne, hvor de gradvis nedbrydes.

Det vurderes derfor, at fordampningen af de anvendte pesticider fra juletræerne er meget lille. Center for Skov, Landskab og Planlægning, KVL har yderligere oplyst, at når et juletræ kommer ind i en varm stue, vil der ske afdampning af træets naturlige indholdsstoffer, de såkaldte terpener, som bl.a. andet afgiver den duft, vi forbinder med juletræer. Disse stoffer kan for disponerede personer bl.a. virke irriterende. Stofferne afgives såvel fra økologiske som fra konventionelt dyrkede juletræer.

SPørgsmål S 939: Er ministeren parat til at igangsætte en undersøgelse, der skal opklare omfanget af den afdampning, der forventes at finde sted, når juletræerne bliver sat ind i de danske stuer?

Svar fra ministeren: Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål S 938, vurderes fordampningen af pesticider fra juletræer at være meget lille. Jeg har derfor ingen overvejelser om at igangsætte en undersøgelse af omfanget af denne fordampning.

Der foregår løbende forskning indenfor alternative bekæmpelsesmetoder ved produktion af juletræer og pyntegrønt, og Miljøministeriet har støttet forskningsprojekter på området. Jeg kan tilføje, at Center for Skov og Landskab den 24. november 2005 afholder et presseseminar om juletræer og pyntegrønt, hvor det nyeste indenfor forskning og produktion af juletræer og pyntegrønt præsenteres.

Spørgsmål S 940: Er ministeren parat til at gøre statens produktion af juletræer økologisk, hvad vil det betyde økonomisk for staten, og er det muligt at udregne samfundets miljø - og sundhedsmæssige gevinst ved at gøre produkt i- onen økologisk?

Svar fra ministeren: På baggrund af intentionerne i pesticidaftalen mellem stat, amt og kommuner har Skov- og Naturstyrelsen siden 1998 tilstræbt at udfase anvendelsen af pesticider ved dyrkning af juletræer. Problemet ved dyrkning af Nordmannsgranjuletræer er, at træerne ofte skades af lus, som er ødelæggende for salget. Skov- og Naturstyrelsen har som forsøg brugt forskellige alternative lusebekæmpelsesformer uden succes. Træerne blev misfarvede og reelt usælgelige med økonomiske tab til følge. Ideen var, at staten gik forrest og eksperimenterede med økologisk godkendte produkter som olier, sæber og gelatine præparater. Desuden har Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt, som delvist financieres af Skov- og Naturstyrelsen, i flere år støttet projekter vedrørende udvikling af pesticidfri bekæmpelse af ædelgranlus i juletræer. De hidtidige forsøg har desværre ikke ført til brugbare løsninger.

På den baggrund og i lyset af, at en fortsat målrettet dyrkning af Nordmannsgran juletræer vurderes at harmonere dårligt med styrelsens overgang til naturnær skovdrift, har styrelsen i år truffet beslutning om at ophøre med investeringer i produktionen af Nordmannsgran-juletræer. Derfor er det ikke aktuelt at opbygge en økologisk juletræsproduktion. For så vidt angår den eksisterende produktion af Nordmannsgran-juletræer vil den blive afviklet i løbet af en kortere årrække.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00