Debat

Greenpeace: Regeringens akutpakke til hav- og vandmiljø er en joke

Regeringens akutpakke til dansk hav- og vandmiljø er et akut forsøg på politisk spin, skriver Christian Fromberg.

Store dele af vore kystområder og lokale farvande er ikke syge én gang om året, men befinder sig i en næsten konstant tilstand af død, skriver Christian Fromberg.
Store dele af vore kystområder og lokale farvande er ikke syge én gang om året, men befinder sig i en næsten konstant tilstand af død, skriver Christian Fromberg.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christian Fromberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ingen skal komme og sige, at Mette Frederiksen (S) og hendes regering ikke har humor.

Regeringen har indkaldt til forhandlinger om en 'akutpakke' for Danmarks hav- og vandmiljø, hvor partierne skal forhandle om 325 millioner kroner, der blev afsat på årets finanslov.

'Akutpakken' er i sig selv en joke.

De 325 millioner kroner kan i et teoretisk og optimistisk scenarie levere mindre end 50 tons kvælstofreduktioner med udtag af lavbundsjorde.

Regeringen sylter handling på alt, hvad der har med den nødvendig omstilling af landbruget at gøre.

Christian Fromberg
Kampagneleder, Greenpeace

Reduktionsbehovet frem mod 2027 er (konservativt) cirka 20.000 tons. Midlerne fra akutpakken kan altså levere cirka 0,25 procent af reduktionerne.

Vi skal med andre ord lave 400 akutpakker for at få liv i vores hav igen og overholde Danmarks internationale forpligtelser. Regeringens 'akutpakke' er en tåre i havet.

Ingen ekstra reduktioner

Men det bliver mere tragikomisk. Miljøministeriet har meddelt til Altinget, at regeringen går efter at få de allerede aftalte kvælstofindsatser i vandplanerne til at gå hurtigere. 

Akutpakken vil altså speede de gamle planer lidt up, men leverer altså ingen ekstra reduktioner, hvis regeringen får det, som den vil have det. 

Det eneste akutte ved regeringens akutpakke er, at det er et akut forsøg på politisk spin.

Det er ikke, fordi der ikke er akut brug for handling.

Læs også

I marts måned – den tid på året, hvor vandet burde være krystalklart - er der store algeopblomstringer i vores fjorde, der gør vandet grønligt, brunligt og ildelugtende. 

Store dele af vore kystområder og lokale farvande er ikke syge én gang om året, men befinder sig i en næsten konstant tilstand af død.

Fiskebestande er kollapset. Vores hav er så dødt, at vi kan begrave en hel fjord.

Det er faktisk, hvad Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund gør, når vi lørdag 6. april inviterer alle til en stor begravelse af Vejle Fjord.

Regeringen forsætter med at kvæle vores hav med politisk syltning i ekspertgrupper, second opinions og nu denne akutpakke, der ingen forskel gør.

Christian Fromberg
Kampagneleder, Greenpeace

Det gør vi både med sorg og et håb om, at der igen vil komme liv i fjorden. 

Desværre ser vi, at regeringen forsætter med at kvæle vores hav med politisk syltning i ekspertgrupper, second opinions og nu denne akutpakke, der ingen forskel gør.

Årsagen er nok så åbenlys: Regeringen sylter handling på alt, hvad der har med den nødvendig omstilling af landbruget at gøre.

Klimaafgiften på landbruget bliver syltet i trepartsforhandlinger. Regeringen svigter handling på pesticider, som ødelægger vores drikkevand.

Den modige og handlekraftige midterregering viser sig at være en handlingslammet og slatten regering, der ikke kan tage hånd om vores tids største krise. Og den har rigtig dårlig humor.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Fromberg

Kampagneleder for landbrug, skov og natur, Greenpeace
MSc. i klimaforandringer (Københavns Uni. 2023)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00