Debat

EL-kandidat: Højrefløjen har svigtet landbruget, og miljøet betaler regningen

Har højrefløjens beskyttelse af landbrugets rettigheder ført alt godt med sig for landbrugere? Har den konservative tilgang til landbrugets grønne udvikling - eller mangel på samme - båret frugt? Ikke rigtigt, skriver folketingskandidat Julie Rohde Birk (Ø).

Til trods for, at det danske landbrug fylder mere end 60 procent af Danmarks areal, og vi således er det mest opdyrkede land i EU, bidrager det ifølge en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2020, med blot 2,7 procent af bruttoværditilvæksten.
Til trods for, at det danske landbrug fylder mere end 60 procent af Danmarks areal, og vi således er det mest opdyrkede land i EU, bidrager det ifølge en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2020, med blot 2,7 procent af bruttoværditilvæksten.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Julie Rohde Birk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det gamle bondeparti er stadig en favorit blandt de konventionelle danske landbrugere, men stopper man op og tænker over, hvad Venstres beskyttende tilgang til landbruget har medført, vil man opdage, at de gjorde landbruget en bjørnetjeneste.

Den politiske venstrefløj har i årevis har kæmpet for, at der skal stilles højere krav til landbruget i form af blandt andet færre udledninger af næringsstoffer og nedsivning af pesticider til drikkevand og mere omlægning til økologi.

Venstre har kæmpet indædt for landbrugernes ret til at fortsætte deres drift som vanligt og insisteret på, at en eventuelt grøn omstilling måtte bero alene på markedskræfter.

Og de er i vid udstrækning lykkedes med foretagendet.

Stendøde danske fjorde

Et eksempel er de stendøde danske fjorde. Det tog et hold biologer mere end 70 timer at finde en fisk i Vejle Fjord tidligere på året.

I medierne så man fortvivlede biologer og lystfiskere spørge, hvorfor man dog ikke har gjort noget politisk, inden det kom så vidt?

Læs også

90 procent af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.

"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference i 2020.

Vi ved jo godt, hvorfor fjorden er død. Vi synes bare ikke, at det er så vigtigt. Eller rettere, højrefløjens kamp for landbrugernes rettigheder er lykkedes og lykkes stadig i dag. Landbrugerne har ret til at udlede.

Det ændrer udledningens konsekvenser i fjorden ikke på.

Langsom grøn udvikling

Har højrefløjens beskyttelse af landbrugets rettigheder så ført alt godt med sig for de gode landbrugere? Har den konservative tilgang til landbrugets grønne udvikling, eller mangel på samme, båret frugt? Ikke rigtigt.

Jeg håber, at vi kan begynde at stille større krav til hinanden. Om mere og bedre natur, om rent drikkevand til vores børn og om fisk i Vejle Fjord.

Julie Rohde Birk
Folketingskandidat, Enhedslisten

Til trods for, at det danske landbrug fylder mere end 60 procent af Danmarks areal, og vi således er det mest opdyrkede land i EU, bidrager det ifølge en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2020, med blot 2,7 procent af bruttoværditilvæksten.

Samtidig efterspørger de danske forbrugere i stigende grad fødevarer, der er produceret under hensyn til natur, miljø og klima, og på alle tre punkter halter det konventionelle danske landbrug efter.

Landbrugerne har lyttet til deres gamle parti og sammen har de kæmpet for deres rettigheder og vundet. Men resultatet blev ikke et bomstærkt og sundt fremtidens landbrug.

Det blev et landbrug, der underlægges sprøjteforbud som i Aarhus Kommune, og som det ikke er rustet til. Man skal være varsom med, hvad man ønsker sig, og hvad man kæmper for.

Større krav til fremtidens landbrug

Jeg håber, at vi kan begynde at stille større krav til hinanden. Om mere og bedre natur, om rent drikkevand til vores børn og om fisk i Vejle Fjord.

Og jeg håber, at venstrefløjen får held til at samarbejde mere med landbruget.

Læs også

For jeg er sikker på, at vi sammen kan skabe fremtidens grønne landbrug, der med de danske landbrugere som globale pionerer viser vejen til god fødevareproduktion.

Både for naturen, klimaet, miljøet og ikke mindst landbrugerne selv, der sætter blod, sved, tårer og pengepung på spil hver eneste dag. For landbrugerne fortjener politikere, der stiller krav til dem.

Krav der sikrer, at dansk landbrug ikke fastholdes i fortiden, men udvikles til at blive verdens bedste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julie Rohde Birk

Folketingskandidat for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds
Jordbrugsteknolog

0:000:00