Debat

KTC til Heunicke: Vi risikerer en væsentlig forringelse af miljøet

Hvis miljøministeren ikke tager hånd om højaktuelle udfordringer på miljøområdet, heriblandt PFAS og BNBO, risikerer vi en væsentlig forringelse af miljøet, som går ud over borgernes velfærd, skriver bestyrelsesformand i Kommunalteknisk Chefforening, Michel van der Linden. 

Rent drikkevand og en intens kamp mod PFAS bør stå højt på priotieringslisten for den nye miljøminister, skriver Michel van der Linden.
Rent drikkevand og en intens kamp mod PFAS bør stå højt på priotieringslisten for den nye miljøminister, skriver Michel van der Linden.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Magnus Heunicke,

Temadebat:

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

I KTC (Kommunalteknisk Chefforening) er vi glade for muligheden for at komme med vores ønsker til miljøministeren. Vi har mange aktuelle udfordringer, men har valgt at lægge tre aktuelle emner på dit bord.

- Samklang mellem ministerierne

- PFAS – der er behov for politiske beslutninger på nationalt niveau.

- BNBO – nye tiltag er nødvendige for at beskytte drikkevandet.

Samklang mellem ministerierne

Områderne inden for teknik og miljø, som vi i KTC er optaget af, er, som i tidligere regeringer, fordelt over flere ministerier.

De fleste af opgaverne omkring PFAS overlades til kommunerne.

Michel van der Linden
Bestyrelsesformand, KTC

Derfor er vores hovedbudskab til dig også at prioritere opgaven i at sikre samklang mellem ministerierne, da de faglige områder rækker ind i hinanden – i denne sammenhæng især miljø og klima.

Lovændringer, der vedtages eksempelvis i Miljøministeriet, vil påvirke andre ministerområder inden for staten.

Vi vil gerne opfordre til at være knap så optaget af statslig struktur, men i højere grad af det faglige indhold, som går på tværs ude i virkeligheden. For på den måde at sikre løsninger som kan fungere i virkeligheden – for borgere og erhvervsliv.

I KTC ønsker vi, at miljø i højere grad bliver italesat over for borgerne fra dig således, at der er en realistisk forventningsafstemning, hvad borgerne og erhvervslivet kan forvente?

I samme åndedrag kunne vi også se på regelforenklinger af unødvendige og bureaukratiske love og regler. Ved at fjerne disse kunne vi få større effekt af de samme medarbejdere.

Ønsker en national plan for PFAS

PFAS er et af de emner, som KTC er optaget af, der går på tværs af fagligheder, og en løsning kræver, at mange fagligheder involveres.

Vi ser et behov for en national udmelding om grænseværdien for PFAS.

Michel van der Linden
Bestyrelsesformand, KTC

Dermed er det en udfordring, der går på tværs af ministerierne. Det er positivt, at der arbejdes for tiltag, der fremadrettet hindrer udledning.

På den knap så positive side ser vi, at de fleste af opgaverne omkring PFAS overlades til kommunerne.

I de kommuner, der har haft konkrete sager med forekomster af PFAS, har det forudsat omfattende undersøgelser, som den enkelte kommune har skullet finde ressourcerne til.

Vi har et aktuelt eksempel, hvor Forsvarets Ejendomsstyrelse aktivt modarbejder en kommunes forsøg på at rydde op.

Der er brug for en fælles indsats mellem kommunerne og staten. Det vil også kunne gøre kommunikationen til borgerne mere ensartet og forståelig.

Vi ser for eksempel et behov for en national udmelding om grænseværdien for PFAS. En tydelig retning fra statens side vil gøre det muligt, at kommunerne bedre kan prioritere i den lange række af nødvendige tiltag.

Boringsnære beskyttelsesområder

Kommunerne er optaget af at sikre godt drikkevand.

Vi har gennem flere år arbejdet med at beskytte BNBO’erne.

For kommunerne er det en administrativ tung proces at få udarbejdet frivillige aftaler. Som det er nu, afhænger aftalerne af velvilje hos den enkelte lodsejer.

Dermed kræver det en massiv indsats af kommunernes politikere og administration for at få enderne til at mødes.

En af de store udfordringer er, at erstatningerne har vist sig at være meget høje, hvilket har hæmmet antallet af frivillige aftaler.

Tager vi ikke hånd om de højaktuelle udfordringer på miljøområdet, som eksempelvis PFAS og BNBO, risikerer vi en væsentlig forringelse af miljøet, som borgerne oplever som en del af deres velfærd.

KTC og vores medlemmer ser frem til samarbejdet med dig, dine medarbejdere, KL og mange andre vigtige interessenter, som arbejder med områderne inden for teknik og miljø i kommunerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michel van der Linden

Direktør, Kalundborg Kommune, Bestyrelsesformand, KTC

0:000:00