Debat

Landbrugets digitale mareridt

DEBAT: I stedet for at spare tid og effektivisere hæmmer obligatoriske it-løsninger landmænds drift og udvikling. Myndighederne gør ikke noget ved problemerne, skriver Hans Roust Thysen, miljøchef, Videncentret for Landbrug.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta

BLAND DIG!

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Af Hans Roust Thysen
Miljøchef, Videncentret for Landbrug 

Det offentlige digitaliserer kommunikationen for at spare tid og effektivisere. Generelt en rigtig god ide - under den forudsætning, at teknikken fungerer. Det har landbruget oplevet to dårlige eksempler på med ”Tast selv-service”, hvor landmanden skal søge om enkeltbetalings-støtte og Husdyrgodkendelse.dk, som anvendes til ansøgning om miljøgodkendelse af husdyrbrug. I begge tilfælde har staten ikke haft det fornødne overblik over opgavens størrelse og ikke afsat de fornødne midler til at løse opgaven. Det er endt som landbrugets digitale mareridt.

Tast selv-service
Systemet blev sat i drift i forbindelse med ansøgning om enkeltbetaling i 2012.

En korrekt og rettidigt indsendt ansøgning om enkeltbetalings-støtte er vigtigt for landmandens økonomi. Er ansøgningen ikke udfyldt korrekt eller indsendt for sent betyder det mindre i tilskud, uanset om et it-system er årsagen. Derfor var det også et alvorligt problem for landmændene, da det viste sig, at det nye system var meget ustabilt. Systemet havde lange svartider og brød konstant ned. Det betød ekstraomkostninger, når ansøgningen skulle udfyldes. Men det største problem var usikkerheden om, hvorvidt der var indberettet korrekt. Var der gået noget tabt i forbindelse med nedbrud, under indberetningen? Usikkerheden om fejl og frygten for kontrol på baggrund af problemerne med Tast selv-service har været et stort og meget reelt problem for mange landmænd og deres rådgivere.

Husdyrgodkendelse.dk
Husdyrgodkendelse.dk er et internetbaseret program, som skal anvendes ved miljøgodkendelse af husdyrbrug. Systemet blev sat i drift i 2007, hvor en ny lov om miljøgodkendelse af husdyrbrug trådte i kraft 1. januar. For at spare tid og penge på udviklingen valgte man at videreudvikle et regneark udarbejdet i fælleskab af amterne. Systemet er i princippet ret avanceret og kan beregne ammoniaknedfald på naturområder, generelle krav til reduktion af ammoniakudledningen fra husdyrbrug, afstandsgrænser for lugt, nitratudvaskning til grundvand, udvaskning af kvælstof ud af rodzonen med mere.

Fra begyndelsen har der været store problemer med Husdyrgodkendelse.dk. Mange graverende fejl i beregninger og store problemer med lav hastighed og nedbrud, hvilket har kostet store resurser hos landmænd, konsulenter og kommuner.

Usikkerheden i beregningerne og systemets ustabilitet har i perioder gjort det umuligt at indsende nye korrekte ansøgninger og at arbejde i allerede eksisterende. Det forøger sagsbehandlingstiden, og fordyrer ansøgningerne for ansøger og kommuner.

Hvis man tror, at systemet efter fem et halvt års drift kører fornuftigt, viser vedlagte video, at det på ingen måde er tilfældet, og den viser endda blot de største problemer. Der er mange markante problemer, som de ansvarlige myndigheder dagligt bliver gjort bekendt med via mails fra konsulenter og kommuner, uden der er sket mærkbare forandringer i systemet det seneste år. Kig på videoen, som varer ca. otte minutter, og døm selv. Det skal understreges, at alle myndighedspersoner fra relevante sagsbehandlere i miljøstyrelsen til minister er gjort opmærksom på problemerne - hidtil uden resultat.

Dansk landbrug har altid høstet succes på at være blandt de første til at tage ny teknologi i brug. Det er derfor paradoksalt, at landmændenes udvikling og daglige drift hæmmes og fordyres af utidssvarende og obligatoriske it-løsninger. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Roust Thysen

Klimachef, Landbrug & Fødevarer
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00