Ny medvind til valgfrihed om GMO

ENIGHED: EU's 28 miljøministre genåbner forhandlinger om et kontroversielt forslag, der giver hvert enkelt medlemsland lov til at sige nej-tak til nye GMO-afgrøder.
Med det nye GMO-forslag vil medlemslande også kunne undslå sig allerede godkendte GMO'er med tilbagevirkende kraft.
Med det nye GMO-forslag vil medlemslande også kunne undslå sig allerede godkendte GMO'er med tilbagevirkende kraft.Foto: Claus Bjørn Larsen/Miljøministeriet
Michael Hjøllund
BRUXELLES: EU's Ministerråd er klar til at give et fire år gammelt forslag om godkendelsen af GMO-afgrøder til dyrkning en ny chance.

Det er konklusionen efter et møde blandt EU's miljøministre mandag eftermiddag.

Forslaget vil betyde, at mens det stadig er EU, der godkender GMO-afgrøderne i første omgang, vil de enkelte medlemslande fremover kunne sige fra, hvis de kan argumentere ud fra andre hensyn til miljø- og sundhed. Det kan for eksempel være socio-økonomiske eller etiske hensyn.

Forhåbningen er, at den nye ordning kan gøre godkendelsesprocessen for GMO'er betydeligt hurtigere. Den seneste GMO-godkendelse, der endnu ikke er helt i mål, har været tolv år undervejs.

"Situationen er uacceptabel for alle parter, og vi skylder EU's borgere og virksomheder at finde en løsning." sagde Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl på mødet.

Nu er motoren tændt, og buschaufføren er klar til at køre.

Tonio Borg
EU's sundhedskommissær

Forslaget blev fremsat af EU-Kommissionen i 2010 og blev senest behandlet under det danske EU-formandskab i 2012. Dengang blokerede et mindretal dog for forslaget.

Frankrig kræver juridisk sikkerhed
Det mindretal er nu forsvundet, og blandt et stort flertal af miljøministrene var der opbakning til at begynde nye forhandlinger på baggrund af et lettere justeret kompromisforslag.

Frankrig, der er notorisk kendt for stærk modstand mod GMO'er, havde dog deres eget forslag med i kufferten.

Det lægger op, at der etableres et nyt national niveau i godkendelses-processen, som alle GMO'er skal igennem. Forslaget skal sikre, at de nationale GMO-forbehold er på juridisk sikker grund.

Frankrigs bekymring er, at det forslag, der ligger på bordet nu, vil give EU-landene problemer med at opfylde deres forpligtelser over for WTO. Strukturen i det franske forslag kendes fra andre områder så som pesticid-godkendelse, hvorfor det er mere juridisk solidt, lyder argumentet.

"Frankrig mener, at alle medlemsstater skal kunne forbyde dyrkning af GMO på deres territorium. Denne mulighed skal både være reel, effektiv og indeholde konkrete juridiske garantier, særligt i forhold til WTO," sagde den franske minister for økologi, bæredygtig udvikling og energi, Philippe Martin.

Der var dog ikke umiddelbart megen opbakning til den franske ide, konkluderede det græske EU-formandskab, der nu indkalder til tekniske forhandlinger om kompromisforslaget.

Bussen kører
Sundhedskommissær Tonio Borg glædede sig over, at der nu er tøbrud på GMO-området.

"Nu er motoren tændt, og buschaufføren er klar til at køre," sagde han.

De første tekniske forhandlinger finder sted første 13. marts.

Ifølge sundhedskommissæren er forhåbningen, at Ministerrådet vil være klar til at indgå i forhandlinger med Europa-Parlamentet kort efter valget, der afgøres den 25. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00