Opposition vil genåbne energiaftale

ENERGIAFTALE: Oppositionen vil teste Fogh på energiområdet efter hans klimatale og genåbne energi-aftalen. Men det vil statsministeren ikke være med til.
Foto: Altinget.dk/Rasmus Nielsen
Torbjørn Næs Bertelsen

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser at forbedre forårets energiaftale, som oppositionen ønsker, da han ikke ønsker at ændre i en allerede indgået aftale.

Oppositionens ledere var mødt i stærkeste opstilling til samrådet i Folketingets Europaudvalg, hvor de ville teste hvor grøn statsministeren nu også er blevet, efter at statsministeren på Venstres Landsmøde holdt en stort anlagt klimatale.

I talen indrømmede Fogh, at Venstres miljø- og klimapolitik gennem mange år har været forkert.

Oppositionens ledere var glade for, at Fogh nu var blevet en "born-again miljøforkæmper", men de ville ikke se sig tilfreds med ordene.

"Jeg kan godt have min tvivl, om Fogh ved hvad 'grønt' egentlig vil sige. Når man siger, man vil noget nyt, så må den første prøve naturligt nok være, om det hele bare er ord, eller om statsministeren også vil det helt konkret," sagde SF-formand Villy Søvndal, der ifølge eget udsagn ikke kunne se forskellen på "the old Fogh og hvad der er the new Fogh."

Fogh: Energiaftalen er aftalt og så skal den holdes
Helt konkret ville Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Villy Søvndal (SF) have, at der skal satses mere på investeringer i bl.a. solceller. Men også energiaftalen, der efter lange forhandlinger mundede ud i en aftale i foråret, skal åbnes igen. Ikke for at lave hele aftalen om, men for at finde forbedringer.

At åbne op for forhandling af en allerede indgået aftale, var ikke noget Anders Fogh Rasmussen (V) kunne forestille sig.

"Vi skal ikke åbne en aftale, som vi netop har lavet. I Venstre har vi den holdning, at når vi har lavet en aftale, så kan det godt være, vi ikke er helt tilfredse med alt der står i aftalen. Men vi har den holdning, at når vi har lavet en aftale, så står vi ved den. Og det må jeg kraftigt opfordre til, bliver den brede holdning blandt Folketingets partier," sagde Anders Fogh.

Ikke meget grønt over det
Oppositionen var meget ivrige efter at teste statsministerens holdninger til energi- og klimapolitik, og Helle Thorning-Schmidt tilkendegav, at Socialdemokraterne utroligt gerne vil diskutere energi- og klimapolitik med Fogh. Samtidig var hun og Margrethe Vestager ikke tilfredse med, at der i den trafikinvesteringsplan, som regeringen for nylig lagde frem, ikke var fastsat et bindende mål for den samlede reduktion af CO2.

"For os handler det ikke om at bryde en aftale om energi, men om at åbne aftalen og gøre den bedre. Vi har masser af ideer, som vi gerne vil diskutere med dig, Anders. Og jeg håber, at jeg kan tage herfra med en tilkendegivelse om et konkret mål. Skal vi ikke fastsætte et CO2-fald, som er bindende, på 25 pct. som skal komme fra transportsektoren. Det håber jeg virkelig, at jeg kan tage herfra med," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Den tilkendegivelse ville Fogh ikke give og henviste til, at en fastsættelse af bindende mål for reduktion af CO2, kan blive en del af forhandlingerne om trafikinvesteringsplanen, som starter i januar.

Imponeret af statsministerens grønne indsats var oppositionen ikke, og Villy Søvndal opsummerede de forslag som oppositionen havde bragt på banen og de forslag statsministeren havde skudt ned.

"Jeg må konstatere, at der ikke er den store forskel på "the old Fogh and the new Fogh." Efter at statsministeren blev omvendt, da han holdt sin store tale på Venstres Landsmøde, har oppositionen foreslået: Lettelse af anlægsloft, forbedringer af energiaftale, bindende CO2-mål for transport, men hver gang har svaret fra statsministeren været nej, nej og atter nej," sagde Søvndal.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00