Debat

Parkinsonforeningen: Fortsat brug af glyphosat er at spille hasard med europæernes sundhed

Videnskabelige undersøgelser peger på en sammenhæng mellem Parkinsons sygdom og glyphosat. Indtil sundhedsrisikoen er ordentligt undersøgt, bør politikerne stemme imod en tilladelse til fortsat brug af glyphosat, skriver Astrid Blom.

Parkinsonforeningen opfordrer til, at politikerne ud fra et forsigtighedsprincip stemmer imod en tilladelse til fortsat brug af glyphosat, da der er grund til bekymring for risikoen for udvikling af Parkinsons sygdom ved brug af glyphosat, skriver Astrid Blom.
Parkinsonforeningen opfordrer til, at politikerne ud fra et forsigtighedsprincip stemmer imod en tilladelse til fortsat brug af glyphosat, da der er grund til bekymring for risikoen for udvikling af Parkinsons sygdom ved brug af glyphosat, skriver Astrid Blom.Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Astrid Blom
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

13. oktober skal EU-landene tage stilling til, om det fortsat skal være tilladt at bruge glyphosat (Roundup) i landbruget. Vi ved, at miljøminister Magnus Heunicke (S) har indstillet, at Danmark skal støtte EU-Kommissionens forslag om fornyet godkendelse af glyphosat.

Temadebat

10 år mere med Roundup?

13. oktober skal EU’s medlemslande igen beslutte om glyphosat, der er aktivstoffet i det omstridte sprøjtemiddel, Roundup, fortsat skal være tilladt at bruge på europæiske landsbrugsjorder.

Men spørgsmålet er, om den danske regering skal stemme for eller imod glyphosat?

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Men Parkinsonforeningen opfordrer til at tage forsigtighedsprincippet i brug. Ifølge en anerkendt hollandsk parkinsonforsker, Bas Bloem, er der grund til alvorlig bekymring, hvis EU-landene godkender en tiårig forlængelse af glyphosat.

Der er videnskabelige undersøgelser, der tyder på en sammenhæng mellem Parkinsons sygdom og brug af glyphosat. Konklusionen er ikke endegyldig, men der er klart grund til bekymring. Det fremgår af en artikel i De Groene Amsterdammer fra 25. september 2023.

Af artiklen fremgår det ydermere, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), der har vurderet sundhedsrisikoen ved brug af glyphosat, ikke har anvendt tests, der muliggør en reel vurdering af sammenhængen mellem glyphosat og udvikling af Parkinsons sygdom.

De anvendte tests ser ifølge artiklen på forsøgsdyrs adfærd, men parkinson udvikler sig over år. Derfor kan sådanne tests ikke anvendes. Der er behov for tests, som viser, hvilken effekt et pesticid har på det sorte stof i hjernen.

Stop brugen af glyphosat

Der er således tale om mangel på data på nuværende tidspunkt, hvilket ikke er blevet rapporteret videre til politikerne. Det tyder på, at rammerne for vurdering af sundhedsmæssige risici ved glyphosat ikke giver mulighed for at vurdere konsekvenserne for udvikling af Parkinsons sygdom. Det er dybt problematisk.

Endnu værre har EFSA konkluderet i sin rapport, at der ikke er sundhedsmæssige risici i forhold til parkinsonisme ved brug af glyphosat. Det kan vi i Parkinsonforeningen ikke se, at EFSA kan konkludere.

Det er at spille hasard med europæernes sundhed at fortsætte brugen af glyphosat. 

Astrid Blom
Direktør, Parkinsonforeningen

Der er undersøgelser, der netop peger på en sammenhæng. Men konsekvensen af EFSA's konklusion er, at politikerne i Europa ikke har et tilstrækkeligt oplyst grundlag at tage beslutning ud fra.

Parkinsons sygdom er en kompleks, fremadskridende, neurologisk sygdom. Symptombilledet er bredt og kan påvirke hele mennesket. Bevægelsesapparatet bliver påvirket, bevægelserne bliver langsomme og stive og to tredjedele lider af rysten. Dertil kommer kognitive udfordringer, problemer med overblik, koncentration og initiativ.

Søvn- og fordøjelsesforstyrrelser er hyppige symptomer, ligesom depression og angst kan være en del af symptombilledet. Det er en sygdom, der udvikler sig langsomt, men den er kronisk og meget invaliderende.

Det er derfor at spille hasard med europæernes sundhed at fortsætte brugen af glyphosat. Parkinsonforeningen opfordrer til, at politikerne ud fra et forsigtighedsprincip stemmer imod en tilladelse til fortsat brug af glyphosat, eftersom der i dag er grund til bekymring for risikoen for udvikling af Parkinsons sygdom ved brug af glyphosat.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Blom

Direktør, Parkinsonforeningen
MA i public governance (CBS 2016), ph.d. i internationale udviklingsstudier (RUC 2003), cand.scient.soc. (RUC),

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00