Præsidiet vil styrke Folketingets udvalg

UDVALG: Arbejdet i Folketingets udvalg er til debat på en stor konference på Christiansborg. Både Folketingets formand, Mogens Lykketoft, og Venstres Karsten Lauritzen mener, den politiske debat i udvalgene skal styrkes.   

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anders Jerking

Der er brug for at styrke det politiske arbejde i Folketingets udvalg. Sådan lyder det fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S).

Han har derfor sammen med resten af Folketingets Præsidium arrangeret en konference om udvalgsarbejdet, som afholdes på Christiansborg onsdag.

”Der er grund til at vurdere, om vi har fundet den rigtige arbejdsform i udvalgene, så vi bedst kan udføre vores opgave med at kontrollere regeringen og lave godt lovarbejde” siger Lykketoft.

Han mener, at udvalgene i dag spiller en mindre rolle i lovprocessen, end de gjorde tidligere.

Der er grund til at vurdere, om vi har fundet den rigtige arbejdsform i udvalgene.

Mogens Lykketoft (S)
Folketingets formand

Problem med forligskredse
Lykketoft påpeger, at udvalgene bruger for lang tid på de tv-transmitterede samråd, der fortsætter polemikken fra folketingssalen. Han fremhæver også, at mange politiske aftaler laves i forligskredse i ministerierne og derfor glider uden om udvalgene.

”Der er en risiko for, at vi mister den kritiske gennemgang af forslagene, når aftalerne laves i forligskredse,” siger Lykketoft og fortsætter:

”Og partierne uden for forligene får ikke samme indsigt i aftalerne. Det kan de mene, er et demokratisk problem.”

Endelig understreger Lykketoft, at der er brug for at sikre, at udvalgene får sandfærdige svar fra ministerierne. Den problemstilling blussede op i efteråret, da journalisten Jesper Tynell i bogen 'Mørkelygten' påpegede, at Folketinget i en række sager ikke havde fået fyldstgørende svar.

”Folketinget kan ikke lave sit arbejde ordentligt, hvis ministerierne ikke servicerer os ordentligt. Det må vi indskærpe,” siger Lykketoft.

På konferencen deltager blandt andre politikere, repræsentanter for Folketingets administration, partierne, ministerierne, interesseorganisationer, forskere, statsrevisionen, ombudsmanden og pressen.

Udvalg skal være prokative
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er blandt oplægsholderne. Han mener, at der er brug for at ændre på udvalgenes arbejdsform.

”Folketingets udvalg fungerer ikke som de politiske værksteder, som de var tænkt som,” siger han og understreger, at han kun udtaler sig på egne vegne.  

Han mener ligesom Lykketoft, at tv-transmissionerne bremser den konstruktive debat. Ligeledes mener Lauritzen, at der er brug for mindre udvalg, og at MF'erne sidder i færre udvalg.

”Den dialog og forhandling, som skulle foregå i udvalgene, den foregår der ikke i dag,” siger han og fortsætter:

”Hvis forhandlingerne ikke i større omfang skal skubbes over bag lukkede døre i ministerierne, så har vi brug for, at udvalgene igen bliver en platform, hvor man kan mødes og udtrykke tvivl, uden at det bliver et stort problem.”

Endelig mener Karsten Lauritzen, at udvalgene i højere grad skal være proaktive og sætte problemer til debat.

”Folketinget skal være bedre til at kridte banen op. For eksempel har der tidligere siddet politikere med i kommissioner, men i dag er der opstået politiker-fri zoner, hvor økonomer og jurister tegner politikudviklingen. Det er uholdbart og usundt for folkestyret,” siger han.

Præsidiet vil efter konferencen drøfte, om der er grundlag for at ændre i Folketingets forretningsorden, der fastlægger reglerne for udvalgenes arbejde.

Dokumentation

10 problemstillinger som Præsidiet har fokus på:

Udvalgenes rolle i det lovforberedende arbejde
Kan udvalgene spiller en større rolle i forberedelsen af lovforslagene?

Mindre proces – mere indhold
Meget udvalgsarbejde går med praktisk koordinering. Kan proces-spørgsmålene i stedet håndteres skriftligt?

Hurtigtarbejdende underudvalg
Skal udvalgene i højere grad nedsætte hurtigtarbejdende underudvalg, der kan afdække problemstillinger

Arbejdet i lukkede forligskredse – et demokratisk problem?
Mange politiske forhandlinger foregår i lukkede forligskredse. Er det et demokratisk problem?

Antal udvalgsmedlemmer og udvalg
Bør antallet af udvalg og udvalgsmedlemmer reduceres.

Offentlighedens adgang til udvalgene
Skal formen for foretræde for udvalgene nytænkes? Skal man give befolkningen adgang til at få sager på udvalgenes dagsordner?

Mængden af åbne samråd
Kan man fremrykke samråd, som har bred interesse i udvalget? Kan spørgetimen med ministre flyttes fra folketingssalen til udvalgene?

Udvalgenes evaluering af væsentlige love
Skal udvalgene påtage sig et større ansvar for at evaluere væsentlige love?

Udvalgenes behandling af EU-sager
Bør behandlingen af flere EU-sager flyttes fra Europa-udvalget til fagudvalgene?

Udvalgenens mødetidspunkter og årshjul
Kan udvalgsmøder fordeles bedre ud over ugen og året, så møderne ikke klumper sig sammen?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00