Regeringen overvejer lovændringer efter miljøskandale: "Det er meget tænkeligt, at der kommer et efterspil"

Regeringen vil bestemt ikke udelukke, at loven på flere områder skal ændres, så Nordic Waste-sagen ikke sker igen. Men det er fortsat for tidligt at konkludere, lyder det fra centrale ministre.

Miljøminister Magnus Heunicke (tv) og justitsminister Peter Hummelgaard holder pressemøde om jordskredet ved Nordic Waste.
Miljøminister Magnus Heunicke (tv) og justitsminister Peter Hummelgaard holder pressemøde om jordskredet ved Nordic Waste.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Hver sten skal vendes.

Den melding havde to af regeringens ministre med til et pressemøde fredag eftermiddag, efter at det få timer forinden var kommet frem, at Nordic Waste – virksomheden bag miljøskandalen i Randers – er gået konkurs.

Regeringen vil i kølvandet på sagen både undersøge, hvordan man får sikret, at lignende miljøsager ikke opstår i fremtiden. Samt hvordan man lettere kan drage ejerne bag virksomheden til ansvar.

Det meget tænkeligt, at der kan komme et efterspil.

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister

"Vi har aldrig prøvet at være i sådan en situation før. Derfor kan jeg også tilkendegive, at vi kommer til at se det her efter i sømmende. Vi kommer til at se på, hvad der konkret er sket i årene op til. Og jeg vil sammen med Folketingets partier sikre, at vi får ændret, hvad der skal ændres," sagde miljøminister Magnus Heunicke.

Ifølge ministeren er det dog fortsat for tidligt at konkludere, hvilket ansvar myndighederne har haft for det massive jordskred, der både truer miljøet og lokalbefolkningen i Ølst syd for Randers.

"Jeg vil ikke stå her og sige, at det er myndighedernes skyld. Det mener jeg slet ikke, der er belæg for at sige. Men der skal selvfølgelig være læring af det her," sagde han.

Læs også

Som det er i dag har staten ansvaret for de mest komplicerede miljøsager, mens kommunerne har ansvaret for resten. Og ministeren nævnte under pressemødet, at han vil overveje, om staten skal tage flere sager ind på sit bord.

"Vi må se, om den her sag giver anledning til at ændre det snit. Men jeg synes, det er for tidligt at sige," sagde ministeren.

Miljøskandalen ved Nordic Waste
  • I december begyndte et stort jordskred ved miljøvirksomheden Nordic Waste.
  • Jordskredet er så massivt, at det både truer vandmiljøet og den nærliggende landsby Ølst.
  • Nordic Waste overlod tidligt i processen til Randers Kommune at sætte ind mod jordskredet, så det ikke ender i en katastrofe. Det betyder blandt andet, at jord køres væk i døgndrift.
  • Staten har stillet sikkerhed på 200 millioner kroner til oprydningsarbejdet og har meddelt påbud til Nordic Waste om at gøre det samme.
  • Men sagen har i stedet fået Nordic Waste til at indgive konkursbegæring, da egenkapitalen kun er på 15 millioner kroner.
  • Konsulentvirksomheden Cowi har vurderet, at det kan tage op til fem år at rydde op, og at det kan koste milliarder af kroner. Det er fortsat uvist, hvem der kommer til at betale regningen.
  • Nordic Waste er ejet af milliardvirksomheden USTC, som er ejet af Torben Østergaard-Nielsen, der også er bestyrelsesformand.
  • Torben Østergaard-Nielsen er en af Danmarks rigeste personer.

Justitsminister varsler politisk efterspil

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) deltog også i pressemødet, hvor han især talte om, at regeringen på nuværende tidspunkt ikke er sikre på, om man kan få de meget rige ejere bag det nu konkursramte Nordic Waste til at betale regningen.

"Det er meget tænkeligt, at der kan komme et efterspil, hvor vi kigger på konkursloven, aktieselskabsloven og selskabsloven. Hvor vi ser på, om man i videre omfang end i dag, kan drage ejerkredse ansvarlige," sagde han.

Han understregede samtidig, at regeringen ikke har opgivet at få stillet ejerne bag Nordic Waste til ansvar.

"Hvis det måtte vise sig, at man på den ene eller anden måde har handlet ansvarspådragende, så vil man godt kunne gøre et ansvar gældende. Så vi kommer til at dykke ned i alle hjørner af konkursloven, aktieselskabsloven og selskabsloven for at se, om vi kan få regningen til at ende de rigtige steder," sagde Peter Hummelgaard.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00