SF efterlyser Foghs klimastrategi

KLIMA: SF's Ida Auken er ikke tilfreds med statsministerens svar på, hvordan han vil sikre en klimaaftale på topmødet.
Anders Jerking

Har statsministeren en strategi for, hvordan han vil sikre en ambitiøs klimaaftale på topmødet til december? Det spørgsmål forsøgte SF's miljøordfører Ida Auken at få svar på i Folketingets spørgetime onsdag (se spørgsmål og svar nederst). Hun stillede lange spørgsmål, men fik kun korte svar, og statsministeren løftede ikke sløret for sin strategi. Det bekymrer Ida Auken.

Handling bag ordene 
"Jeg ved ikke, om statsministeren ikke har en strategi, eller om han bare ikke vil dele den med Folketinget. Umiddelbart virker det ikke som om, at der er en strategi, og det er bekymrende så kort før topmødet," siger hun og understreger, at hun mener, at et dansk formandskab ikke bare skal være vært, men også bør skubbe på for at få en ambitiøs aftale.

"Fogh er blev godt til at tale om grønne visioner, men vi mangler handling bag ordene. Det er nemt at tale om ambitiøse aftaler, men vi mangler at høre, hvad han konkret vil," siger Ida Auken, der varsler nye spørgsmål næste onsdag.

Dokumentation

Statsministeren i spørgetime:

Ida Auken (SF):
"Nu er vi kommet ind i 2009, og det er et spændende år, fordi Danmarks skal være vært for klimatopmødet. Jeg synes som medlem af Folketinget, at det er meget vanskeligt at finde ud af, hvordan det går med forberedelserne. Vi har fået et problem med, at man har skubbet mødet en uge, og det kunne give en fare for, at Klimaministeriet bruger alle deres kræfter på at finde hoteller og busser og konferencecentre i stedet for at koncentrere sig om det politiske. Derfor vil jeg gerne høre statsministeren, om Danmark som vært primært er hotelarrangør, der skal sørge for den gode stemning, eller om vi har en konkret ide om, hvad en aftale skal indeholde, og i så fald, hvad skal den indeholde?"

Anders Fogh Rasmussen (V):
"Ja, vi har en opgave i begge dele. Man kan sandelig sige, at vi har en praktisk opgave med at få konferencen afviklet. Det er ikke os, der har lagt op til at den skulle udskydes en uge - det er andre - men vi er fleksible. Indholdsmæssigt, og det er trods alt det, der er det afgørende her, har vi en stor opgave i at drive forhandlinegren fremad i løbet af 2009 mod en aftale, der kort fortalt går ud på, at alle verdens lande i fællesskab forpligter sig til at sikre en markant nedbringelse af udledningen af drivhusgasser frem mod 2050, men også med nogle delmål på vejen frem mod 2050. Det bliver en svær opgave, men vi skal have de store udledere som USA og Kina og andre ombord, så det bliver den opgave, der kommer til at tage rigtig mange kræfter i 2009."

Ida Auken:
"Jeg har ærlig talt svært ved at se, hvad Danmark gør for at forme forhandlingerne. Det med at komme med store ord om, at vi skal have en aftale, det kan alle lande sige. Vi ved, at det konkrete er det svære. Og der vil jeg gerne vide, hvad er Danmarks strategi? Hvad gør vi for forme de internationale målsætninger, og hvad er vores konkrete mål? Står vi fast på 2 graders-målsætningen? Det vil jeg gerne have et svar på. Og hvilke løsningsmodeller går vi efter. Jeg synes, at Danmark skylder at lægge nogle løsningsmodeller frem, der er til at forhandle, i stedet for at holde fine skåltaler om, at vi selvfølgelig skal have en aftale på plads. Det er jo sindssygt vigtigt, hvad sådan en aftale kommer til at indeholde. Og det er for offentligheden og Folketinget uigennemskueligt, hvad den danske regerings strategi er, og hvad man konkret arbejder på. Det her er vel ikke noget, der berettiger hemmelighedskræmmeri i den grad."

Anders Fogh Rasmussen:
"Regeringen lægger 2 graders-målsætningen til grund for sin strategi."

Ida Auken:
"2 graders-målsætningen betyder, at de rigeste lande skal reducere 25-40 procent. I øjeblikket har EU lavet en aftale om at reducere 20 procent. Eventuelt 30. Vil statsministeren forklare, hvor resten af reduktionerne i de rige lande skal komme fra, og vil statsministeren forklare, hvad man regner med, at udviklingslandene gør. Skal de forholde sig til business as usual. Hvad arbejder man på? Jeg tror ikke, at statsministeren har en strategi. Jeg tror ikke, at han kan sige, hvad der skal til, og det synes jeg er skræmmende for en, der gerne vil lede klimaforhandlinger om under et år."

Anders Fogh Rasmussen:
"Det er sådan, at EU har besluttet, at som led i en global aftale vil EU forpligte sig til at nedbringe med 30 procent, og det ligger inde for rammen af de 25 procent."


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00