SF satser på grønt nationalregnskab næste år

ØKONOMI: SF satser på, at Danmarks Statistik allerede næste år kan begynde på et grønt nationalregnskab. Regeringen er positiv, men efterlyser finansiering. Blå blok afviser.

Foto: Folketinget
Anders Jerking

Allerede i 2015 bør Danmark være i gang med at udvikle et grønt nationalregnskab. Det mener SF's Steen Gade.

SF har stillet et beslutningsforslag i Folketinget, der opfordrer regeringen til at udarbejde et grønt nationalregnskab. Forslaget er blevet debatteret ved to møder i Finansudvalget, og nu satser Steen Gade på, at forslaget kan blive realiseret, så arbejdet med det nye grønne regnskab kan begynde næste år.

”Et grønt nationalregnskab er et nødvendigt politisk redskab for at få den grønne omstilling til at fungere,” siger han og fortsætter:

”Hvis vi har konkret statistik over ressourceforbruget, fiskeriet osv., så kan kan vi træffe mere præcise beslutninger.”

Det grønne nationalregnskab skal ses som et tillæg til det gængse økonomiske nationalregnskab, hvor man på en række parametre belyser sammenhængen mellem økonomien på den ene side og miljøbelastningen og ressourceforbruget på den anden side.

Vestager: Pengene mangler
Regeringens økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) deltog i slutningen af maj på et samråd om sagen i Finansudvalget. Her pegede hun på, at et grønt regnskab vil være nyttigt til at belyse, hvordan vi anvender vores ressourcer og til at se, om samfundet bevæger sig i en mere bæredygtig retning.

”Jeg er således enig med forslagsstillerne i, at grønne nationalregnskaber er et godt redskab til overvågning af den grønne udvikling. Og jeg er åben over for en dialog om, hvordan vi i Danmark kan få implementeret fulde grønne nationalregnskaber,” sagde Vestager på mødet.

Hun pegede dog også på, at SF ikke har fundet penge til forslaget.

”Der er behov for at se nærmere på finansieringen. En etablering af grønne nationalregnskaber er et ganske omfattende projekt,” lød det fra Vestager.

SF regner med, at et grønt regnskab kan skydes i gang for cirka 10 millioner kroner. Herefter vil regnskabet anslået koste fem millioner årligt. De penge håber Steen Gade, at SF sammen med regeringen kan finde i finanslovsforhandlingerne eller i nogle af de grønne puljer, som SF skal være med til at udmønte.

”Hvis vi finder pengene til det, så vil vi fra finansåret 2015 trinvis kunne gå i gang med et grønt nationalregnskab,” siger Gade.

Borgerlig modstand
EU vedtog i 2011, at alle medlemslande årligt skal udarbejde og indsende regnskaber angående luftemissioner, miljørelaterede skatter og materialestrømme.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, mener, at Danmark skal holde sig til EU-kravene.

”Venstre støtter, at man implementerer EU's krav til visse grønne informationer i nationalregnskabet, men vi støtter ikke tanken om, at Danmark skal gå selvstændigt videre og ofre penge på unødigt bureaukrati. I forbindelse med fastsættelse af energi- og miljøpolitiken har Folketinget i forvejen adgang til de oplysninger, der kræves for den pågældende lovgivning,” skriver han i en kommentar til Altinget.dk.

Heller ikke Dansk Folkeparti er umiddelbart parat til at støtte forslaget.

”Vi havde en god debat om forslaget, men vi er usikre på, hvad vi kan få ud af det og på, hvad det vil koste, så vi mener ikke, at tiden er moden,” siger DF's finansordfører, René Christensen.

Rapport fra DST
Danmarks Statistik (DST) udgav sidste efterår en rapport om mulighederne for et grønt nationalregnskab. Her vurderes det, at et dækkende grønt nationalregnskab bør bestå af cirka 16 delregnskaber – blandt andet for energiforbrug, CO2-udledning, luftforurening, affaldsmængder, arealbrug, vand, spildevand osv.

I øjeblikket måler Danmarks Statistisk på fem af områderne, men da mange data er tilgængelige og blot skal omarbejdes, vurderer Danmarks Statistisk i rapporten, at et dækkende grønt nationalregnskab vil kunne opbygges i løbet af tre år.

I rapporten undersøgte Danmarks Statistik også muligheden for at lave et nyt grønt BNP til supplement for det nuværende BNP. Statistikerne endte dog med at anbefale et grønt nationalregnskab frem for et nyt BNP, da et grønt BNP vil bero på en usikker værdisætning af natur- og miljøressourcer.

SF's beslutningsforslag består ud over opfordringen til regeringen om at lave et grønt nationalregnskab også af en opfordring til at arbejde internationalt for, at grønne nationalregnskaber udbredes i hele verden. Anden del af forslaget vil regeringen ikke umiddelbart støtte. 

Dokumentation

Sådan definerer Danmarks Statistik hhv. grønne national regnskaber og grønt BNP:

Grønne nationalregnskaber: 
"Grønne nationalregnskaber (miljøøkonomiske regnskaber) er en betegnelse for selvstændige regnskaber for miljørelaterede forhold, herunder naturressourcer, der opstilles i tilknytning til nationalregnskabet under anvendelse af samme afgrænsninger, definitioner og klassifikationer. Derved kan sammenhængen mellem økonomi og miljø belyses på en logisk måde." 

Grønt BNP:
"Betegnelsen det ”grønne BNP” er en populær og generel betegnelse for justere- de nationalregnskabsmål fremkommet ved, at der fra de traditionelle national- regnskabsaggregater er foretaget fradrag, og i visse tilfælde tillæg, for miljø- mæssige faktorer.
I modsætning til det grønne nationalregnskab sigter det ”grønne BNP” på at sammenfatte den økonomiske og miljømæssige udvikling i et enkelt tal. Det ”grønne BNP” baseres dermed på, at alle de forhold, der ønskes belyst i opgørelsen, værdisættes."

Kilde: Grønne nationalregnskaber og det grønne BNP


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00