Debat

Skånsomt Fiskeri til Heunicke: Dit ministerie viser større hensyn til industrien end til miljøet

RGS Nordic-sagen har vist, at Miljøstyrelsen og Miljøministeriet vægter hensynet til industrien højere end til vores fælles natur og miljø. Det er Heunickes fornemmeste opgave at rette op på fejlprioriteringen, skriver biolog i Foreningen for Skånsomt Fiskeri, Hanne Winter.

Der er ikke mange levende fisk ved Agersø Sund og lignende steder, og det skyldes en fejlprioritering i Miljøministeriet, skriver Hanne Winter. 
Der er ikke mange levende fisk ved Agersø Sund og lignende steder, og det skyldes en fejlprioritering i Miljøministeriet, skriver Hanne Winter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hanne Winter
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle fiskere, jeg har mødt, kender til virksomheden RGS Nordic. Og de lokale fiskere i og omkring Agersø Sund især kender også til de konsekvenser, det kan have, når en miljøgodkendelse faktisk er en forureningsgodkendelse.  

Temadebat:

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

RGS der ligger i Slagelse kommune tjener penge på at rense spildevand. Virksomhedens udløb munder ud i Agersø Sund, og derfra videre ud i Storebælt.

RGS er ifølge deres egen hjemmeside ”specialister i at rense industrispildevand.”

Desværre oplever fiskerne noget helt andet.  

Som en fisker sagde til mig for nogle år siden: ”Det er som om en tunge af død bare spreder sig ud fra udløbet. Og området bliver bare større og større. År efter år.”

Jeg kan faktisk stadig se ham for mig. Og jeg er, ligesom han var, dybt forundret over, at sådan noget kunne være muligt i Danmark.   

Størst hensyn til industrien

Det ”døde område” har haft store konsekvenser for naturen og derfor også for fiskeriet. I Agersø Sund er erhvervsfiskeriet for længst forsvundet.

Din fornemmeste opgave er at passe på miljøet og naturen.

Hanne Winter
Biolog, Foreningen for Skånsomt Fiskeri

Der er ganske enkelt ingen fisk tilbage at fange. Og ifølge fiskerne er det nu ikke 'bare' i Agersø Sund, problemet er. Det døde område vokser år efter år.   

Derfor har fiskerne fulgt opmærksomt med i den seneste tids fokus på RGS, virksomhedens import af oliespildevand fra den norske olieindustri og den proces, der lige nu finder sted, fordi virksomheden skal have fornyet deres miljøgodkendelse.  

Det samme gør jeg. Og det, jeg har opdaget, ryster mig. Ganske enkelt.

Ved en gennemgang af sagen har jeg oplevet, at Miljøstyrelsen og dermed Miljøministeriet ser ud til at vægte hensynet til industrien højere end hensynet til vores fælles natur og miljø.  

Det er som om, man har glemt, at en sund natur og et miljø uden gift ikke bare er noget, vi moralsk burde sikre.

Det er noget, vi er forpligtet til. Men i sagen om RGS virker det som om, Miljøstyrelsen og Miljøministeriet slet ikke gør brug af de regler, vi har til at begrænse forureningen med miljøfarlige stoffer. Snarere tværtimod.  

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har på en række samråd om blandt andet RGS givet udtryk for, at han gerne vil passe på vores havmiljø. Og at han ikke bare skal, men også meget gerne vil, nå de mål, Danmark har i vandrammedirektivet.

Miljøministeren vil ifølge hans udtalelser på samrådene gøre sit til, at det danske havmiljø kommer i god økologisk og kemisk tilstand.  

Det har været virkelig rart at opleve en minister, der tydeligvis gerne vil gøre noget mere for vores havnatur.  

Pas på miljøet og naturen

Miljøministeren har efterlyst ideer til, hvordan vi kunne komme videre herfra.

I den danske vandindustri er der allerede teknologier, der kan løse en lang række rensningsproblemer.

Hanne Winter
Biolog, Foreningen for Skånsomt Fiskeri

Her kommer nogle bud. Det er bestemt ikke en udtømmende liste, men er et godt sted at begynde.   

  • Anmod dine embedsmænd om at genbesøge hele sagen om RGSs import af oliespildevand fra Norge. Men med det udgangspunkt, at man skal bruge det juridiske råderum, der er, til fordel for naturen. Ikke til fordel for industrien.  
  • Anmod dine embedsmænd om at ændre praksis, sådan at fortyndingszoner i vandområder, der i forvejen ikke er i god kemisk tilstand, ikke længere er en mulighed. Hvis et forbud munder ud i en EU-sag, så prøv det af ved domstolen. Ingen myndighed burde i 2023 acceptere, at virksomheder kun kan overholde miljøkvalitetskrav ved en fortynding i recipienten.  
  • Lad det blive tydeligt for alle kontorer i miljøministeriet og miljøstyrelsen, at nu er der en minister ved roret, der vil sætte alt ind på, at vi når vores mål i vandrammedirektivet i vores havmiljø. Og at lovene altid skal fortolkes til miljøets fordel.  
  • Brug din ministertid til at genrejse Miljøstyrelsen og Miljøministeriet til at varetage deres fornemste opgave: At passe på miljøet og naturen. De bør arbejde ud fra de principper, som EU's miljøpolitik rent faktisk bygger på. For eksempel forsigtighedsprincippet og princippet om en forebyggende indsats. 

Og det er slet ikke umuligt at blive meget bedre til at passe på vores natur.

Der er en ”blå udfordring”, men der findes faktisk allerede grønne løsninger.

Det er for eksempel kommet frem på et at de mange samråd, at der i den danske vandindustri allerede er teknologier, der kan løse en lang række af de rensningsproblemer, vi har i dag.

Men hvis man ikke fra politisk hånd sætter barren højt, så bliver de løsninger aldrig taget i brug. Så kære Magnus Heunicke. Det er da bare om at komme i gang.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Winter

Biolog, politisk rådgiver og konsulent, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
Biolog, Aarhus Uni. 1990, ph.d. i molekylær biologi 1995

0:000:00