Spirende biogas-optimisme kan let fuse ud

BIOGAS: Interessen for at investere i biogasanlæg er steget markant, siden energiforliget faldt på plads i marts i år. Men den spirende interesse kan let blive en fuser, frygter flere aktører. Og hos bankerne er begejstringen mindre udbredt.
Trods stigende interesse frygter flere aktører nu, at biogas-optimismen hurtigt kan dø ud.
Trods stigende interesse frygter flere aktører nu, at biogas-optimismen hurtigt kan dø ud.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

Jeg bliver ustandseligt kimet ned af landmænd, rådgivere og investorer fra både Danmark og udlandet, som enten ønsker at starte noget op, eller som gerne vil høre mere om energiforliget.

Axel Buchholt
Formand for Foreningen for Danske Biogasanlæg
Fakta
Altinget vil over de næste uger sætte fokus på det biobaserede samfund.

Målet med bioøkonomi er en bedre og mere bæredygtig udvikling af naturressourcerne både i landbrug og fiskeri, samtidig med at produkter fra den petrokemiske industri erstattes af biologisk producerede produkter, og at energiforsyningen bliver fossilfri.


Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation

Det er ikke hver dag, at gylle ligefrem vækker optimisme rundt om i landet.

Men siden energiforliget faldt på plads i midten af marts i år, har telefonerne næsten ikke stået stille hos de rådgivere, som giver gode råd i forbindelse med etablering af nye biogasanlæg.

Optimismen skyldes det fornyede fokus, der er blevet sat på den danske biogas-produktion. Fra politisk side er målet, at 50 procent af al husdyrgødning i 2020 skal udnyttes til biogas. Og for at få sparket gang i biogas-produktionen besluttede forligsparterne at hæve den statslige anlægsstøtte til nye biogasanlæg fra 20 til 30 procent.

0:000:00