Debat

Venstre: EU skal ikke løse naturkrisen på bekostning af klimaet

EU-Kommissionen har fremsat et forslag om naturgenopretning, som samtidig vil gøre det sværere at opsætte vindmøller, udvinde ressourcer i havet og fiske. Forslaget vil regeringen kæmpe imod, fordi løsninger på naturkrisen ikke må spænde ben for klimaet, skriver miljøordfører for Venstre, Erling Bonnesen. 

Det bliver sværere at sætte flere vindmøller op, hvis EU-kommissionen får deres nye naturgenopretnings-forslag igennem, skriver Erling Bonnesen. 
Det bliver sværere at sætte flere vindmøller op, hvis EU-kommissionen får deres nye naturgenopretnings-forslag igennem, skriver Erling Bonnesen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Erling Bonnesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Foråret har gjort sit indtog i Danmark. Bøgen er sprunget ud, insekterne kribler i de grønne blade og fuglene har fundet sin vej tilbage fra de sydlige lande.

Det er en tid, hvor jeg for alvor mærker, hvor meget den dejlige danske natur egentlig kan. Og det skal den blive ved med at kunne.

Temadebat:

Er Danmark på rette natur-kurs i EU?

Den danske regering støtter ikke op om EU's forslag til naturgenopretning. Regeringen mener, at EU-forslaget vil medføre en række økonomiske udfordringer for statskassen, erhvervslivet og flere andre områder, hvis det gennemføres, som det er lagt frem af Kommissionen. 

Det har vagt undren hos miljø- og biodiversitetseksperter, hvorfor vi i denne temadebat spørger en række aktører, om Danmark er på rette natur-kurs i EU? Eller nærmere en deroute, som i sidste ende vil koste dyrt for både naturen, miljøet og økonomien?

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.
 

Faktum er dog, at vi står midt i en verdensomspændende natur- og biodiversitetskrise. Plante- og dyrearter uddør hurtigere end nogensinde, og det kan have enorme konsekvenser for fremtiden.

Det kræver handling, og det er vores opgave fra politisk side at vende udviklingen.

Den opgave tager vi alvorligt i Venstre.

Vi er glade for at have været med til at sætte tydelige grønne aftryk på regeringsgrundlaget, som både lover at beskytte vores drikkevand bedre, etablere flere naturnationalparker, rejse mere skov og ikke mindst at indføre en samlet lov for naturen med mål og virkemidler for et grønnere Danmark med bedre biodiversitet.

Og vi skal selvfølgelig gøre endnu mere. Det er bare helt afgørende, at vi gør det på den rigtige måde.

Et EU-forslag imod vindmøller

EU-Kommissionen har fremsat et forslag om naturgenopretning, som skal bidrage til målsætningerne i EU’s biodiversitetsstrategi for 2030.

Forslaget lyder ved første øjekast positivt, og som noget ingen kan være imod. Men djævlen ligger som bekendt i detaljen, og når man nærlæser forslaget fra EU, står det hurtigt klart, at det er enormt vidtgående.

Sammen med resten af EU har vi forpligtet os til mere end at fordoble kapaciteten af vindenergi inden 2050.

Erling Bonnesen
Miljøordfører, Venstre

Forslaget risikerer at betyde, at vi i fremtiden kan få problemer med at opsætte havvind, udvinde råstofressourcer, fiske og meget mere.

Vi har brug for grøn strøm til fremtiden. Vi har brug for at udvinde råstoffer til fremtidens byggerier, som er med til at sikre vækst og udvikling i hele landet.

Og vi har brug for at kunne fiske, selvfølgelig stadig på en mere bæredygtig måde, så vi kan få danske fisk på tallerkenen og ikke skal importere fødevarer fra andre lande.

Ligeledes skal vi fortsat kunne bruge vores land- og havareal til vigtige ting som forsvarsøvelser.

Dertil skal Danmark stå i spidsen for den grønne omstilling med vindenergi som vores helt store styrke.

Sammen med resten af EU har vi forpligtet os til mere end at fordoble kapaciteten af vindenergi inden 2050 med Nordsøen som et centrum for vedvarende energi gennem Esbjerg-deklarationen.

Alt det skal vi også kunne i fremtiden. Og det risikerer EU-Kommissionens forslag om naturgenopretning at sætte en stopper for, hvis ikke centrale dele af forslaget ændres.

Det har vi fra regeringens side sagt er helt afgørende, hvis Danmark skal kunne støtte forslaget.

Naturkrisen og klimakrisen er ikke modstandere

Derfor er budskabet fra Venstre helt klart.

Vi skal gøre meget mere for vores natur og biodiversitet. Vi skal udlægge arealer, som får lov til at blomstre og være vilde. Vi skal have flere dyre- og plantearter tilbage, så rødlisten bliver kortere.

Og vi skal have meget mere dansk skov til gavn for både biodiversitet og klima.

Men det er helt afgørende, at naturkrisen og klimakrisen ikke bliver hinandens modstandere - ligesom at mennesker, der bor og driver erhverv i Danmark, også fortsat skal kunne være til.

Derfor skal vi tænke i sameksistens, så vi får mest muligt ud af de penge, vi afsætter til at løse kriserne. Det vil gavne vores alles fælles fremtid bedst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024