Erling Bonnesen
 svarer 
Mogens Jensen

Erling Bonnesen (V) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, hvilke andre vandoplande end Samsø at landbruget er blevet pålagt at kompensere for en ikke-eksisterende udledning fra havbrug eller dambrug

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 62, Spørgsmål 12
Vil ministeren oplyse, i hvilke andre vandoplande end Samsø at landbruget er blevet pålagt at kompensere for en ikke-eksisterende udledning fra havbrug eller dambrug, og hvor mange tons kvælstof det i så fald drejer sig om?

Svar fra mandag den 16. december 2019
Som følge af Fødevare- og Landbrugspakken (indgået den 22. december 2015 af V, K, LA og DF) er der i grundlaget for den målrettede regulering i 2020 indregnet en forventet merudledning fra dambrug og havbrug. For havbrug var forudsat udvidelser svarende til 43 tons kvælstof og for dambrug 380 tons, som indfases frem til 2021. Det er med Aftale om kvælstofindsatsen i 2020 (indgået den 25. november 2019 af regeringen (S), RV, SF, EL og ALT) besluttet, at der ikke skal ske udvidelser på havbrug ud over, hvad der allerede er givet tilsagn til, hvilket betyder, at der i den målrettede regulering for 2020 alene indgår ca. 12 tons kvælstof. Aftale om kvælstofindsatsen i 2020 medfører, at indsatsen i den målrettede regulering på bl.a. Samsø er blevet nedjusteret således, at der kun skal gennemføres en indsats mhp. at modsvare den mængde kvælstof, der allerede er blevet givet tilsagn til. Den resterende indsats er blevet geografisk omfordelt og vil i stedet bidrage til forbedring af vandmiljøet i medfør af forudsætningerne i Fødevare- og Landbrugspakken.

Miljø- og Fødevareministeriet har ikke mulighed for at justere indsatsen i den målrettede regulering på baggrund af, hvorvidt enkelte virksomheder udnytter de tilladelser til merudledning, de har modtaget i det pågældende år.

Mogens Jensen / Peter Østergård Have
0:000:00