Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Dan Jørgensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om redegørelse for udsagn under førstebehandlingen af beslutningsforslaget, hvor ministeren udtalte: ”Der er en lang række andre elementer, som også bør tænkes ind. Der er f.eks. udvidelser af egne anlæg og bassiner, som ikke er knyttet til medfinansieringsreglerne, som, hvis vi har forskellige regelsæt, jo risikerer at være til besvær.”

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 19, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for sit udsagn under førstebehandlingen af beslutningsforslaget, hvor ministeren udtalte: ”Der er en lang række andre elementer, som også bør tænkes ind. Der er f.eks. udvidelser af egne anlæg og bassiner, som ikke er knyttet til medfinansieringsreglerne, som, hvis vi har forskellige regelsæt, jo risikerer at være til besvær.”?

Hvilke elementer drejer det sig om, og i hvilket omfang komplicerer det at indføre, at kommuner ikke skal medfinansiere klimatilpasning?

Svar fra mandag den 16. marts 2020
De komplikationer, jeg hentydede til under 1. behandlingen af B19, ligger særligt i den opdeling, der lige nu er i reglerne. Hvis selskaberne laver klimatilpasning på deres egne anlæg, enten alene eller i samarbejde med andre, skal de følge ét regelsæt. Hvis selskaberne laver klimatilpasning som et medfinansieringsprojekt, har de bredere muligheder for at håndtere regnvandet, men skal følge et andet regelsæt.

Denne opdeling er i sig selv problematisk, fordi incitamenterne er forskellige i de forskellige regelsæt. Derfor vil et simpelt indgreb, hvor der ikke tages højde for forskellene imellem de forskellige regelsæt, fortsat give risiko for, at selskaberne vælger løsning ud fra, hvilket regelsæt de foretrækker – frem for at vælge ud fra hvad der er mest effektivt og gavnligt for borgerne.

Derfor indgår der en lang række tiltag i regeringens udspil, herunder en ensretning af flere regelsæt. Jeg mener således, at regeringen har fundet en god løsning, som ikke alene gør det nemmere at gennemføre klimatilpasning, men som også tager hånd om de komplikationer, der eksisterer i de nuværende regler, så klimatilpasningen kan gennemføres, hvor den giver den største effekt. Jeg glæder mig til at drøfte regeringens forslag med forligskredsen bag vandsektorloven.
0:000:00