Dødsfald: Fhv. Berlingske-redaktør Erik Bistrup (83)

En af Berlingskes mest navnkundige redaktører, bladsnedker og nyhedsjæger Erik Bistrup, København K, er død, 83 år gammel.

Erik Bistrup
Erik Bistrup (1937-2020) Fhv. redaktør, Berlingske og B.T.

Erik Bistrup, der døde efter længere tids sygdom, fik navn efter sin far, skovrider Erik Bistrup, Vester Aaby, og så var ambitionsniveauet lagt på vegne af Bistrup Jr.

Han blev uddannet som journalist på Frederiksborg Amts Avis i 1962, hvor han mødte sin senere hustru Annelise. Han kom siden til Venstre Pressens Bureau og Berlingske Aftenavis, før han blev informationschef i Danmarks Sparekasseforening 1970-73.

Tilbage i Det Berlingske Hus blev Erik Bistrup erhvervsredaktør på Berlingske Tidende fra 1973 og redaktionschef 1978.

Midt i 1980'erne var han på Forlaget Management med til at starte et nyt bladprojekt, Børsens Nyhedsmagasin, før vejen gik tilbage til Pilestræde.

I årene 1986-97 var Erik Bistrup således medredaktør på Berlingske Tidende og var så 1997-99 en af datidens mange chefredaktører på B.T.

Erik Bistrup gik på pension som redaktionschef i 2001.

Tog bad i nyheder
"Han tog nærmest bad i nyheder, og han kunne se en dagsordenssættende historie langt nede i den ubehjælpsomme tekst, som en ung og uerfaren journalist sad og kæmpede med," hedder det i Berlingskes nekrolog, der fortsætter:

"Han hørte alt, så alt og vidste alt. Hans nyhedssans var skræmmende og hans redaktionelle jugement overbevisende, om end han, som han selv sagde, »altid var i tvivl«."

Den afdøde redaktør med tilnavnet "Bissen" har præget en journalistgeneration, og utallige er de journalistelever, der har fået råd og dåd med på vejen. Ofte i en tone, der ikke kunne misforståes. Eller heldigvis glemmes.

I Berlingske-nekrologen hedder det om Erik Bistrups blandt nogen frygtede ledelsesstil:

"Erik Bistrup kunne være frygtindgydende, når han delte skideballer ud. Hvad han gerne gjorde, hvis dagens avis ikke levede op til forventningerne, eller konkurrenterne var løbet med en stor nyhed.

Men han var også chefen, der roste, når en medarbejder havde gjort det godt, inviterede på middag ude i byen eller satte et par flasker vin på bordet som tak for en ekstra indsats.

For de redaktionelle medarbejdere, der oplevede hans regime, vil han stå som måske den bedste og i alt fald den mest excentriske chef, de har oplevet."

Erik Bistrup var de sidste dage af sit liv indlagt på palliativ afdeling, Vigerslevhus i Valby, hvor han døde tirsdag omgivet af hustruen, redaktør og forfatter Annelise Bistrup, familie og venner.

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal