Dagens overblik: Flertal roser nyt barselsforslag fra arbejdsmarkedets parter

Nyt forslag om at fordele barslen ligeligt mellem forældrene får ros fra regeringen og dens støttepartier. Astrid Krag vil ændre hjemmeplejen efter hollandsk forbillede. Få overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik. Inden vi starter dagens gennemgang af de politiske nyheder, kigger vi mod Norge.

Mandag aften måtte den siddende borgerlige statsminister Erna Solberg nemlig se sig slået af Arbejderpartiets formand Jonas Gahr Støre, efter vælgerne havde givet stemmer til et nyt klart rødgrønt flertal i Stortinget. Læs mere om valget her

Arbejdsmarkedets parter vil fordele barsel lige

Vi vender blikket tilbage til Danmark og en af de nyheder, som er løbet med det meste af opmærksomheden denne morgen. Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om et forslag til, hvordan EU-kravet om øremærket barsel skal implementeres i Danmark.

Det skriver Berlingske og Altinget.  

Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår at lægge ændringerne i barselsreglerne tættest muligt på mindstekravet fra EU. Dermed skal fædre have ni ugers øremærket barsel oveni de nuværende to uger, der allerede er øremærket.

Det er dog ikke det eneste, som parterne foreslår. Ifølge Berlingske lægger de op til, at resten af barslen skal fordeles ligeligt. Derfor vil de ændre mødrenes nuværende 14 ugers øremærket barsel til i alt 11 uger, så det matcher mændenes antal uger.

Flertal roser barselsforslag

Forslaget fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation får rosende ord med på vejen fra et flertal på Christiansborg, skriver Berlingske

Regeringens tre støttepartier støtter idéen om, at den tildelte barsel skal være ligeligt fordelt mellem forældrene. De vil dog arbejde for, at begge får 14 uger øremærket.

”De er ikke helt i mål, men nu er vi langt om længe færdige med konservative familieforestillinger om, at moderen har en eller anden form for serveret eller et bedre naturgivent forhold til børn, hvilket er, hvad der gennemsyrer de danske regler i dag,” siger Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper.

Forslaget bliver også velmodtaget af beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S), skriver Ritzau ifølge Berlingske

”Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i,” udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Minister vil ændre hjemmeplejen

Hjemmeplejen skal ikke længere styres fra centralt hold. Den skal i stedet deles op i små selvstyrende teams. Sådan lyder et forslag fra ældreminister Astrid Krag (S), skriver Jyllands-Posten

Ministeren har for et par uger siden afsat 170 millioner kroner til at lave flere forsøg med en hollandsk model. Modellen er kendetegnet ved, at mindre teams selv tilrettelægger deres arbejde, så det er tilpasset de ældre, som de har ansvaret for.

”Hvis alt for mange ældre oplever, at deres hjem bliver til en banegård, fordi et nyt ansigt kommer ind alt for tit, bliver det utrygt for den ældre. Små selvstyrende team – som man bruger det i Holland – er det helt rigtige greb. Det handler om at komme tilbage til kernen i velfærden for de ældre,” siger Astrid Krag til Jyllands-Posten.

Det er ministerens forventning, at hver tredje kommune nu vil kunne prøve kræfter med den nye organisering af ældreplejen.

Det sker i dag

Klokken 9.00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag hvor der er afhøring af forhenværende minister Inger Støjberg. Der er planlagt i alt 38 retsmøder i sagen. Sagen ventes afsluttet inden jul. Følg med i sagens udvikling i Altingets sammendrag af retsdagene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00