Magten skifter hænder i Norge: Rød-grøn alliance får flertal

Fremgang til Arbejderpartiets støttepartier til mandagens stortingsvalg betyder, at Jonas Gahr Støre kan blive ny norsk statsminister, selvom hans eget parti gik tilbage. Dermed vil der for første gang i to årtier være en socialdemokratisk statsminister i alle tre skandinaviske lande.

Foto: Javad Parsa/NTB/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Norge skal have en ny regering, og det skal være en rødgrøn af slagsen.

Budskabet fra vælgerne ved mandagens stortingsvalg er klart.

Efter mere end 95 procent af stemmerne er talt op, står de røde partier til en klar sejr med 100 ud af Stortingets 169 pladser. De blå må nøjes med 68, mens den sidste plads er gået til en partiliste, som har vundet et kredsmandat i Finnmark i det nordlige Norge.

Dermed må den nuværende statsminister Erna Solberg overlade sin post til Arbejderpartiets formand Jonas Gahr Støre.

”Vi har ventet, vi har håbet og arbejdet så hårdt, og nu kan vi endelig sige: Vi klarede det,” siger den kommende statsminister til sit partis valgfest.

Posten får han, selvom Arbejderpartiet har mistet et mandat i forhold til sidste stortingsvalg. Vejen til det norske Statsministerium er i stedet blevet sikret af de to tidligere regeringsparter, Centerpartiet og Socialistisk Venstreparti.

Førstnævnte kan betegnes som valgets helt store vinder. Partiet indkasserer valgets største fremgang og går fra 19 til 26 mandater. Dermed bliver det nu det tredjestørste parti i Stortinget. En placering, der tidligere har tilhørt Fremskridtspartiet.

Arbejderpartiets anden samarbejdspartner, Socialistisk Venstreparti, har øget sit mandattal fra 11 til 13.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Nu venter regeringsforhandlinger

At det ikke lykkedes for Norges statsminister gennem de seneste otte år, Erna Solberg, at beholde statsministerposten, er ikke valgets store overraskelse. Målingerne indikerede op til valget, at det formentlig ville falde ud til fordel for de rød-grønne partier.

Det interessante under optællingen var imidlertid, hvordan fremgangen blandt de røde partier ville fordele sig. Ville Jonas Gahr Støre kunne gennemføre sin egen foretrukne plan og danne en flertalsregering med Arbejderpartiets to tidligere samarbejdspartier? Eller ville den nye røde regering være afhængig af støtte fra de to andre venstrefløjspartier Miljøpartiet De Grønne og partiet Rødt?

Det endte med at blive det første scenarie, som blev til virkelighed.

Med et flertal til Arbejderpartiet, Centerpartiet og Socialistisk Venstreparti venter nu regeringsforhandlinger mellem tre parter, som kender hinanden i forvejen. Det fjerner dog ikke nødvendigvis alle knaster i forhandlingerne. Selv uden de to mindre venstrefløjspartier forventes det, at blandt andet spørgsmålet om fremtiden for Norges olieboringer vil spille en rolle, når grundlaget for den nye norske regering skal forhandles på plads. Netop oliens fremtid var et stort tema under valgkampen.

Klimaets rolle i forhandlingerne bliver bekræftet af den ene af støttepartierne Socialistisk Venstrepartis formand Audun Lysbakken, som fortæller til NRK.no, at partiets eventuelle deltagelse i regeringen vil blive afhængig af af netop klimaspørgsmålet.

Når grundlaget er på plads, og Jonas Gahr Støre kan indtage Statsministeriet, vil det samtidig være første gang siden 2001, at alle tre skandinaviske lande bliver ledet af en socialdemokrat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister, Norge, leder, Arbeiderpartiet

0:000:00