Ministre fravalgte elektrisk superhegn til at dæmme op for vildsvin

VILDSVIN: Trods løfter om stor effektivitet fravalgte V-ministre at gå videre med idéen om at bygge et elektrisk vildsvinehegn langs grænsen til Tyskland. DF undrer sig over forløbet.

Der bliver ikke strøm i det hegn, der skal dæmme op for vildsvin langs 
den dansk-tyske grænse. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
Der bliver ikke strøm i det hegn, der skal dæmme op for vildsvin langs den dansk-tyske grænse. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Det er tænkt som den helt store øjesten i den vildsvineaftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i juni: et hegn, 70 kilometer langt, som slanger sig langs grænsen til Tyskland og sørger for, at sygdomsramte vildsvin ikke trænger ind i Danmark.

Men nu viser et notat, som Altinget har fået aktindsigt i, at Jakob Ellemann-Jensen (V)  og forgængeren Esben Lunde Larsen (V) – der i sin tid fremsatte lovforslaget – har set bort fra tiltag, der kunne gøre hegnet endnu mere vildsvinesikkert.

I notatet beskriver Naturstyrelsen, hvordan det mest effektive hegn til at dæmme op for vildsvin er et hegn, hvor strøm og trådvæv i kombination skal afskrække dyret.

Et sådant hegn blev fravalgt i den endelige model – et hegn på 1,5 meters højde uden strøm og uden fast fundament. Det på trods af, at fast fundament sammen med strømførende tråde ifølge Naturstyrelsen "med stor sandsynlighed vil forhindre indvandring over land".

Jeg ville gerne være blevet orienteret om muligheden for at få det stærkest mulige hegn. Det er jo 11 milliarder, der potentielt er på spil.

Lise Bech (DF), landbrugs- og fødevareordfører

Et skøn, som Aksel Bo Madsen, seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, støtter op om.

"Et vildsvinehegn med strøm vil være klart mere effektivt end et hegn uden. Dyr lærer af at få stød og vil i højere grad holde sig væk," siger seniorforskeren.

DF undrer sig
Hos Dansk Folkeparti, som er med i aftalen om vildsvinehegnet, undrer fødevare- og landbrugsordfører Lise Bech sig over, at et strømhegn ikke er blevet diskuteret blandt aftalepartierne.

"Et hegn med strøm var, så vidt jeg husker, slet ikke en af de løsninger, vi diskuterede under forhandlingerne om et vildsvinehegn," siger hun og uddyber:

"Det er ikke sikkert, at det ville have ændret min mening, for jeg er som udgangspunkt tryg ved det hegn, vi har vedtaget. Men jeg ville gerne være blevet orienteret om muligheden for at få det stærkest mulige hegn. Det er jo 11 milliarder, der potentielt er på spil, hvis svinepest kommer til Danmark," siger Lise Bech. 

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har ikke ønsket at medvirke i denne artikel. Men Venstres ordfører på området, Erling Bonnesen, vil gerne stå på mål for hegnet.

"Vi er endt med den bedst tænkelige løsning i den givne situation. Blandt andet, fordi at hegnet bliver gravet en halv meter ned i jorden," siger han.

Også Landbrug & Fødevarer udtaler til Altinget, at de er tilfredse med det hegn, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har vedtaget at bygge.

Vildsvinehegnet forventes færdigt i sommeren 2019.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø med kommentarer fra Landbrug & Fødevarer og LandboSyd.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00