Ministre fravalgte elektrisk superhegn til at dæmme op for vildsvin

VILDSVIN: Trods løfter om stor effektivitet fravalgte V-ministre at gå videre med ideen om at bygge et elektrisk vildsvinehegn langs grænsen til Tyskland. DF undrer sig over forløbet, mens landbruget erklærer sig tilfredse med det vedtagne hegn.

Der bliver ikke strøm i det hegn, der skal dæmme op for vildsvin langs den dansk-tyske grænse. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Der bliver ikke strøm i det hegn, der skal dæmme op for vildsvin langs den dansk-tyske grænse. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Jeg ville gerne være blevet orienteret om muligheden for at få det stærkest mulige hegn. Det er jo 11 milliarder, der potentielt er på spil.

Lise Bech (DF), landbrugs- og fødevareordfører

Det er tænkt som den helt store øjesten i den vildsvineaftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i juni: et hegn, 70 kilometer langt, som slanger sig langs grænsen til Tyskland og sørger for, at sygdomsramte vildsvin ikke trænger ind i Danmark.

”Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 milliarder kroner årligt lukker øjeblikkeligt. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at forhindre det,” lød det dengang fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Men nu viser et notat, som Altinget har fået aktindsigt i, at Jakob Ellemann-Jensen og forgængeren Esben Lunde Larsen (V) – der i sin tid fremsatte lovforslaget – har set bort fra tiltag, der kunne gøre hegnet endnu mere vildsvinesikkert.

0:000:00