Dagens corona-overblik: Flere byråd trodser risiko og afholder møder

LYNOVERBLIK: Mens de fleste offentligt ansatte bliver sendt hjem for at forhindre coronasmitte, samles byrådspolitikerne stadig flere steder i landet. Og så er 158 af de 785 coronaramte danskere blevet smittet her i landet. Få dit hurtige overblik her.

I Næstved Byråd trodser man smittefaren ved fortsat at afholde møder – dog med særlige forholdsregler, forsikrer borgmester Carsten Rasmussen (S).
I Næstved Byråd trodser man smittefaren ved fortsat at afholde møder – dog med særlige forholdsregler, forsikrer borgmester Carsten Rasmussen (S).Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik
Kort før midnat indgik et samlet Folketing en hastelov med flere vidtgående tiltag.

Her følger en kort opsummering af hovedpunkterne:

  • Sundhedsmyndighederne får mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.
  • Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførelse af hastelovens tiltag.
  • Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse samt restriktioner på transportmidler.
  • Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.
  • Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

Flere byråd trodser coronarisiko og afholder møder, selvom øvrige offentlige institutioner er blevet kaldt hjem. Det drejer sig om blandt andet byrådene i Næstved og Faxe Kommune. "Vi har nogle sager, hvor vi er nødt til at træffe en beslutning. Det gælder blandt andet, om vi skal lave nationale test eller ej i folkeskolen," siger Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), til DR Nyheder, men understreger, at der tages særlige forholdsregler.

Regeringen og KL gav torsdag aften nye retningslinjer for håndteringen af coronasmitte blandt socialt udsatte, hvor det blandt andet er blevet kommunernes ansvar at placere hjemløse i karantæne. Få overblik over de politiske coronatiltag på socialområdet her.

Økonomi
Med fire nye økonomiske initiativer vil regeringen afbøde konsekvenserne af coronavirussen for erhvervslivet og lønmodtagerne. Et tiltag frigiver en kapitalbuffer, der gør det nemmere for bankerne at låne penge til virksomhederne. Læs mere om det her.

Derudover har det danske aktiemarked i dag rejst sig en smule oven på gårsdagens hårde strabadser. De største danske aktier steg med cirka 2,6 procent i løbet af dagens første 10 minutters handel, skriver Finans. Stigningen kommer, efter at det ledende danske aktieindeks, C25, torsdag blev banket i gulvet med et fald på 8,03 procent, hvilket er det suverænt største fald i indeksets historie.

Globalt
Donald Trumps tale fra Det Ovale Kontor onsdag aften om et indrejseforbud for borgere, der har opholdt sig i EU-lande, sendte aktiemarkederne på den største nedtur i årtier.

I sin tale sagde præsident Trump, at USA også ville lukke landet for varer fra EU, og det bidrog til torsdagens panik på aktiemarkederne.

Men den sidstnævnte melding var i virkeligheden en talefejl fra den amerikanske præsident. Det skriver New York Times. Indrejseforbuddet, der gælder fra fredag, omfatter kun udlændinge, som har opholdt sig i et EU-land de seneste 14 dage; ikke handelsvarer.

Nu er det op til den splittede amerikanske kongres at blive enige om de hjælpepakker, den nødstedte økonomi og amerikanerne har brug for. Torsdag lykkedes det ikke Demokraternes majoritetsleder, Nancy Pelosi, at få en aftale på plads med Trump-regeringens finansminister Steven Mnuchin. Men fredag har hun lovet at sende et forslag til afstemning i Repræsentanternes Hus, skriver Politico ifølge Berlingske.

Antal smittede
Klokken 10.00 er det nyeste tal for smittede i Danmark 785, mens der er 3 smittede på Færøerne. For et døgn siden var tallet 615 smittede i Danmark og 2 smittede på Færøerne.

Ifølge tal fra Statens Seruminstitut er der nu 158 bekræftede tilfælde, hvor personen er blevet smittet i Danmark.

Derudover erkender myndighederne, at der er et stort skyggetal. Ifølge nye retningslinjer vil man fremover ikke teste syge personer, der ikke er i fare eller i en af de særlige risikogrupper. Man skal blot blive hjemme, hvis man er syg.

 

 

 

 

Desuden viser denne nye graf fordelingen af smitten på landsdele. København og Region Østjylland har flest tilfælde, mens der endnu ikke er registreret nogen på Bornholm.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00