Debat

Faaborg-Midtfyn klæder sig på som tilsynskommune

DEBAT: Faaborg-Midtfyn er en af de fem udvalgte tilsynskommuner. De er derfor ved at oprette Socialtilsyn Syd, hvor medarbejderne skal være vigtige medspillere i etableringsprocessen, skriver Hans Jørgensen, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Faaborg-Midtfyn Kommune er blevet udpeget som hjemkommune for den nye tilsynsenhed, Socialtilsyn Syd, i Region Syddanmark. Det er et stort skulderklap til den måde, vi på Fyn har organiseret og udført tilsynsopgaven på siden kommunesammenlægningen i 2007

Hans Jørgensen
Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune (S)

Af Hans Jørgensen
Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune (S)

Et nyt socialsyn er overskriften på regeringens nye tilsynsreform. Aftalens ambitionsniveau og den brede politiske opbakning sender vigtige signaler om, at vi skal levere en højere kvalitet i de tilbud vi tilbyder børn, unge og voksne med særlige behov.

Aftalen indebærer, at godkendelse og tilsyn flyttes fra den enkelte kommune og regionen - og placeres i fem tilsynsenheder, der er forankret i én kommune i hver region.

Faaborg-Midtfyn Kommune er blevet udpeget som hjemkommune for den nye tilsynsenhed, Socialtilsyn Syd, i Region Syddanmark. Det er et stort skulderklap til den måde vi på Fyn har organiseret og udført tilsynsopgaven siden kommunesammenlægningen i 2007.

Vi er meget ydmyge overfor den opgave vi har fået med at etablere Socialtilsyn Syd, men vi glæder os til opgaven og ser frem til at yde vores bidrag til at realisere de gode tanker, der er i lovforslaget om det nye socialtilsyn.

Volumen gav kvalitet

Den faglighed, der har kvalificeret os til at blive hjemkommune for Socialtilsyn Syd er opbygget siden kommunesammenlægningen i 2007. På det tidspunkt etablerede vi på Fyn et visionært samarbejde om opgaven med godkendelse og tilsyn med private dag- og døgntilbud.

Samarbejdet medførte, at Faaborg-Midtfyn Kommune etablerede et center, som varetog opgaven med at føre tilsyn med og godkende sociale døgntilbud i de 10 fynske kommuner. Den volumen, vi dermed fik i opgaven, har gjort os i stand til at opbygge en stærk faglighed i forhold til at tilrettelægge, styre og udvikle tilsynsopgaverne.

Kvaliteten er sat i system
Udgangspunkt for vores faglighed og professionalisme er vores praksismanualer, som indeholder beskrivelser af de specifikke opgaver, der udføres i centeret – herunder metoder, forventninger til kvalitet samt hvordan opgaveløsningen løbende kvalitetssikres.

Der har været stor interesse om centerets systematiske brug af praksismanualer, som bliver fremhævet på Socialstyrelsens Vidensportal, som eksempel på god opgaveløsning. Deloittes anbefalinger til elementer i en ny tilsynsmodel fremhæver ligeledes praksismanualens model på det økonomiske område. Med den fynske model har vi med andre ord opbygget kvalitetsmæssige rammer for opgaveløsningen, som bliver brugt som foregangseksempler på landsplan.

Etablering af Socialtilsyn Syd
De faglige og økonomiske rammer for de nye tilsynsenheder falder først på plads, når lovgivningen bliver vedtaget først på sommeren. Men vi er under et stort tidspres, så vi er allerede godt i gang med at planlægge processen for etablering af Socialtilsyn Syd, som på mange måder minder om kommunesammenlægningen – om end i mindre format.

Selv om den fynske model helt sikkert har været et væsentligt udgangspunkt for vores udpegning som hjemkommune for Socialtilsyn Syd, er det ikke vores tanke, at modellen ukritisk skal køres op i skala. Vores gode erfaringer skal selvfølgelig med i overvejelserne om fremtidens løsninger, men det ligger os meget på sinde at skabe en proces, der sikrer, at vi får alle gode erfaringer i spil, når vi skal definere rammerne for den nye tilsynsenhed.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Medarbejderne i centrum
Her vil det især være de medarbejdere, der skal med over i den nye enhed, som vi gerne vil i dialog med og involvere i processen. Både for at sikre, at vi får skabt fagligt gode løsninger, men også for at sikre, at vi kan motivere de gode og erfarne medarbejdere fra kommunerne og regionen til at fortsætte deres karriere i Socialtilsyn Syd, så de kan være med til at realisere reformens ambitiøse mål. Der er ingen tvivl om, at det bliver en fagligt spændende og udfordrende opgave.

Etableringen af et nyt socialtilsyn den 1. november 2013 kræver et godt samspil med alle samarbejdsparter og de institutioner og plejefamilier, der skal føres tilsyn med. Socialstyrelsens betydning giver sig selv i forhold til at definere de faglige rammer for de nye tilsynsenheder. Derudover forventer vi os meget af samarbejdet med KL og Socialministeriet, hjemkommunerne for de fire øvrige tilsynsenheder – samt ikke mindst vores bagland i de jyske og fynske kommuner og regionen.

Vi glæder os meget til de kommende måneders arbejde med at etablere Socialtilsyn Syd. Vi forventer, at den faglige barre bliver lagt højt – og vi er meget motiverede for at yde vores til at indfri Folketingets høje ambitionsniveau, som jeg kun har ros til over for. Tilsynsopgaven handler nemlig for mig om, at hjælpe de børn, unge og voksne der har mest brug for hjælp og omsorg i vores samfund.

Og stafetten går til…
Jeg vil gerne sende stafetten videre til Hedensted Kommune, som har noget meget spændende tanker om hhv. den fremtidige politikerrolle og inddragelse af borgerne. Hedensted Kommunes initiativer, erfaringer og tanker er inspirerende for udviklingen af lokaldemokratiet.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00