Debat

KVINFO: Feminisme er moderne i Sverige


Nina Groes Direktør, KVINFO

DEBAT: Ved det svenske valg satte det Feministiske parti, FI, ligestilling på dagsordenen, og at der i et moderne samfund som Sverige stadig ikke er lige muligheder mellem kvinder og mænd. Alt imens ligestillingen går lige så langsomt eller langsommere i Danmark, påpeger Nina Groes, direktør i KVINFO.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nina Groes
Direktør i KVINFO

Fakta
Fra 28. august og en måned frem handler Socialdebatten om ligestilling.

Socialdebatten på Altinget : social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Søndagens svenske valg var en sejr for partiet FI (Feministisk Initiativ). De nåede ikke over spærregrænsen og kom dermed ikke i Rigsdagen. Til gengæld opnåede de valg i 13 af de 21 kommuner, hvor de var opstillet.

Det bedste ved det svenske valg er, at ligestilling blev et centralt spørgsmål i valgkampen, som alle har forholdt sig til. 

Nina Groes
Direktør i KVINFO

Efter otte års borgerligt styre i Stockholm regerer den rødgrønne alliance nu ved hjælp af FI mandater.

Samtidig viser analyser, at Feministisk Initiativ særligt henter stemmer blandt yngre vælgere. Det er altså moderne at være feminist i Sverige.

I Danmark undrer vi os over, hvorfor feminisme pludselig kan blive en folkebevægelse og et partipolitisk projekt i det land, vi opfatter som verdens mest ligestillede land.

Ikke desto mindre har Feministisk Initiativ med deres slogan "Ind med feministerne og ud med racisterne" vundet genklang blandt en del af vælgerne. Så meget medvind, at FI i maj måned til mange etablerede partilederes overraskelse fik 5,3 procent af stemmerne og dermed et mandat i Europa Parlamentet.

Præcis som de grønne i 70'ernes Tyskland, der satte miljøhensyn på dagsordnen, og dermed tvang andre partier til at drøfte miljøspørgsmål, har Feministisk Initiativ tvunget de traditionelle svenske partier uanset partifarve til at diskutere ligestilling og feminisme – så der nu både er en liberal og socialistisk feminisme repræsenteret i svensk politik.

Moderne at være feminist
Og i Sverige er det blevet cool at erklære sig som feminist. Direkte adspurgt i valgkampen erklærer næsten alle partiledere sig som feminister.

Feminisme som begreb kan spores til 1700-tallet og er således ikke noget nyt. Det blev brugt offentligt ved en stor kvindekonference i Paris i 1892, og er siden vokset til en bevægelse, der støtter kvinders rettigheder og ligestilling med mænd.

Den moderne feminisme handler om at insistere på at give lige muligheder for, at den enkelte kan udfolde sig – uanset køn, seksualitet eller etnicitet. Det er et grundlæggende frihedsbudskab mod fortidens snævre rammer og fastlåste stereotyper.

Ligestllingen går for langsomt
Med valget i søndags sagde svenskerne, at det går for langsomt med ligestilling. Vi lever i et moderne samfund og har stadig ikke lige muligheder som kvinder og mænd.

Det interessante er, at i Danmark går det enten lige så langsomt eller endnu langsommere. Det gør det i forhold til at skabe ligeløn for det samme arbejde, når uddannelse og erhvervserfaring er den samme. En kvindelig folkepensionist får i dag 3000 kroner mindre udbetalt end den mandlige. Og danske fædre har de dårligste rettigheder i Norden.

Det bedste ved det svenske valg er, at ligestilling blev et centralt spørgsmål i valgkampen, som alle har forholdt sig til. Feministisk Initiativ har sat nye standarder for, hvordan man fører valgkamp. I forbindelse med valgkampen til både EU- parlamentet og det netop overståede valg har partiet været ude til masser af homeparties i bedste Tubberware stil. Hvis man kunne samle 25 mennesker, kom der en FI-kandidat ud for at præsentere partiets politik, svare på spørgsmål og debattere politik i private hjem. Strategien gav pote, både medlemmer og engagementet strømmede til.

Hvis FI havde fået 3,1 procent af stemmerne i Danmark, var de kommet i Folketinget. I denne omgang nåede de ikke over den svenske spærregrænse på 4 procent. Men de har altså fået pladser i 13 byråd, herunder altså Stockholm. Og ifølge den svenske avis Dagens Nyheter får de 3.1 procent alligevel stor betydning for FI. For det første er FI nu sikre på at blive trykt på næste Rigsdagsvalgs stemmesedler – i modsætning til dette valg – og samtidig har stemmerne sikret dem partistøtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Groes

Direktør og stifter, Divérs
cand.scient.adm. i sociologi (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00