Debat

R: Bredt flygtningenævn er garant for retssikkerhed

DEBAT: Et uafhængigt og bredt sammensat flygtningenævn er garant for retssikkerheden i asylsager. Derfor er Udenrigsministeriet repræsenteret i nævnet, og derfor har Dansk Flygtningehjælp mulighed for at udpege et medlem, skriver Marlene Borst Hansen (R).

Et uafhængigt og bredt sammensat flygtningenævn er garant for retssikkerheden i asylsager, skriver Marlene Borst Hansen (R).
Et uafhængigt og bredt sammensat flygtningenævn er garant for retssikkerheden i asylsager, skriver Marlene Borst Hansen (R).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marlene Borst Hansen (R)
Udlændinge- og indfødsretsordfører 

Radikale Venstre var stærkt kritiske over for, at VKO stækkede Flygtningenævnet, da de havde magten. Jeg er meget glad for, at den nuværende regering har rettet op på miseren, så der nu igen er et medlem af nævnet fra Udenrigsministeriet og et medlem af nævnet, som er udpeget af Dansk Flygtningehjælp.

Marlene Borst Hansen (R)
Udlændinge- og indfødsretsordfører

Flygtningenævnet har en vigtig opgave som garant for en ordentlig og korrekt behandling af asylsager i Danmark.

Det er Radikale Venstres holdning og baggrunden for, at vi har været varme fortalere for, at Flygtningenævnet kan agere uafhængigt af politiske interesser og på grundlag af den ekspertise, som medlemmerne af nævnet besidder.

Asylområdet har enorm politisk bevågenhed, og det skorter ikke på politikere, som har fingre, der kribler for at blande sig i asylbehandlingen til mindste detalje. De vil gerne beslutte, præcis hvem – og navnlig hvem ikke – der skal kunne få asyl i Danmark.

Armslængden skal overholdes
Men i Radikale Venstre mener vi, at Danmarks forpligtelse over for verdenssamfundet og over for verdens flygtninge hviler på internationalt anerkendte standarder og menneskerettigheder. Derfor er det rigtigt at have et to-instans-system, hvor udlændingemyndighederne behandler asylsager efter de gældende regler uden indblanding fra politikere, og hvor der er klageadgang til Flygtningenævnet som en uafhængig og domstolslignende instans.

Så vi er sikre på, at armslængdeprincippet overholdes, og at objektive kriterier og fakta råder i behandlingen af den enkelte asylsag.

Hvis denne indretning også reelt skal være garant for retssikkerheden på et område, der er så politisk stormombrust, er det vigtigt, at Flygtningenævnet har en bred sammensætning og en solid ekspertise i forhold til de sager, de skal tage stilling til.

Regeringen retter op
Det er derfor, at vi i Radikale Venstre var stærkt kritiske over for, at VKO stækkede Flygtningenævnet, da de havde magten. Jeg er meget glad for, at den nuværende regering har rettet op på miseren, så der nu igen er et medlem af nævnet fra Udenrigsministeriet og et medlem af nævnet, som er udpeget af Dansk Flygtningehjælp.

Og lad mig samtidig præcisere: Dansk Flygtningehjælp har ikke selv sæde i Flygtningenævnet. De har adgang til at udpege et medlem, og det har de, fordi de har stor viden på området, bl.a. om flygtningesituationen i verden. Tilsvarende er det meget relevant, at Udenrigsministeriet er repræsenteret, fordi kendskabet til forholdene i verdens lande er deres ekspertisefelt.

Hver eneste asylsag handler om et menneske, som – uanset om vedkommende så i sidste ende er berettiget til asyl eller ej – har været meget igennem før ankomsten til Danmark.

Vi skylder de mennesker, det handler om, at give dem sikkerhed for, at de bliver behandlet fair og ordentligt, uanset hvilken vej de politiske vinde ellers blæser. Derfor har vi brug for et uafhængigt og bredt sammensat Flygtningenævn, som baserer sine afgørelser på faglighed, indsigt og alle tilgængelige fakta.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00