Styrelsesdirektør advarer mod stigende misbrug af diagnoser

OVERDIAGNOSTIK: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, advarer om, at sygdomsdiagnoser i stigende grad bruges i sagsbehandlingen på det sociale område.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Diagnoser bør primært være et lægefagligt redskab og ikke bruges i for stort omfang i sagsbehandlingen på socialområdet.  Det mener Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

”Lægefaglige diagnoser sniger sig i stigende grad over i den socialfaglige sagsbehandling. For at kunne få en ydelse efter sociallovgivningen, bliver der et stigende krav om, at diagnosticerede har bestemte diagnoser,” sagde Søren Brostrøm forleden til Altingets konference om overbehandling og overdiagnostik på sundhedsområdet.

Han mener, at diagnoser ideelt set primært skal være et redskab for lægerne til at udrede patienterne. Man skal ifølge ham være forsigtig med at bruge diagnoser i den konkrete sagsbehandling på socialområdet.   

”I stigende grad bliver diagnosen brugt i vores samfund og kultur som forklaring til at skabe forståelse. Hvis man eksempelvis har et barn, som har en adfærds- og indlæringsproblemer, så er det forløsende, når man får ADHD-diagnosen. Fordi lige pludselig så forstår man barnet. Det er også et behov, jeg anderkender,” sagde Søren Brostrøm, der dog også advarede.

”Man skal passe på den balance mellem behovet for anerkendelse og så risikoen for stigmatisering. Der er mange, som har behov for at blive udredt og få en diagnose for at komme videre. Men der er også nogle, som bliver stigmatiserede af en diagnose i eksempelvis psykiatrien”.

Diagnosen giver en forklaring til omverden
Professor hos KORA Jakob Kjellberg deler Søren Brostrøms udlægning og advarsel.

Også han peger på, at diagnosen oprindeligt var lægens arbejdsredskab. I dag er sygdomsdiagnosen ifølge ham i stigende grad mellem mennesker og i det sociale system næsten den eneste acceptable grund til at stå på samfundets sidelinje, når man er i den arbejdsdygtige alder.

”Det er langt fra altid, at man kan opdele folk i syge og raske. Vi er alle sammen midtimellem. Men med den store fokus på diagnoser, så bliver lægestanden den store overdommer i sociale spørgsmål,” siger Jakob Kjellberg i forhold til, at lægerne i mange tilfælde reelt bliver dem, der afgør, om en borger kan få en bestemt ydelse på socialområdet.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00