Forløbspakker kan få folk hurtigere tilbage i arbejde

NYHED: Et forløbsprogram kan være løsningen til at bringe sygefraværet ned for rygpatienter. Ressourcerne skal organiseres bedre, lyder det fra Gigtforeningen.
Foto: Altinget.dk
Maria Dalby
Fakta

Næsten 700.000 danskere har muskel- og skeletsygdomme, og af dem har næsten 400.000 smerter i ryg og lænd, der begrænser deres evne til at bevæge sig i cirka 14 dage på et givent tidspunkt. Knap 15.000 har en alvorlig rygsygdom. Godt 255.000 danskere lider af en form for gigt.


Kilde: Gigtforeningen
Kommune, læge og arbejdsgiver skal til at arbejde sammen om at få rygpatienter hurtigere tilbage i arbejde. Sådan lyder opfordringen fra Gigtforeningen, der onsdag mødtes med Arbejdsmarkedsudvalget på Christiansborg.

"Vi synes, at det er nødvendigt at gøre det her bedre. Og det handler ikke kun om, at pengene kan bruges bedre, men også om at skabe bedre muligheder for de syge. Det her er jo en af de mest velfærdstruende sygdomme," siger Lene Witte, formand for Gigtforeningen.

Det går for langsomt
Problemet er, at der går alt for lang tid med at få diagnosen stillet, og samtidig kører det sociale forløb parallelt. De to forløb skal i stedet integreres, og det skal være et forløb, der allerede er beskrevet, så både læge, kommune og arbejdsgiver ved, hvad der skal gøres.

Ideen kendes fra hospitalerne, hvor blandt andet Vejle Sygehus har haft succes med at få kræftpatienter hurtigere igennem systemet. Sundhedsstyrelsen arbejder allerede på at lave pakkeforløb til både kræftpatienter og hjertepatienter, og nu vil Gigtforeningen altså have folk med ryglidelser forrest i køen til et pakkeforløb.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00