Debat

"Ku' du ikke tænke dig at give en hånd - frivilligt?"

DEBAT: Frivilligt arbejde skal blive et samfundsengagement, og forrest i det arbejde bør erhvervsledere gå, skriver Susanne Larsen, SAS-chef og ny formand for Frivilligrådet.
Susanne Larsen vil gerne have, at erhvervsledere engagerer sig mere i frivilligt socialt arbejde.
Susanne Larsen vil gerne have, at erhvervsledere engagerer sig mere i frivilligt socialt arbejde.Foto: Frivilligrådet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Larsen
Administrerende direktør i SAS Danmark og formand for Frivilligrådet

"Hvornår har du sidst været aktiv frivillig?" Det spørgsmål er centralt for mig som formand for det nye Frivilligråd. Vi er nu trukket i arbejdstøjet for at skabe gode vilkår for frivilligt socialt arbejde.

Og det er nødvendigt at skabe fokus på det frivillige arbejde. Fordi det er vigtigt, fordi det er givende og sjovt, fordi du kan være med til at gøre en forskel, og ikke mindst fordi vi alle har et ansvar for det samfund, vi er en del af.

Frivillig på opfordring
Alle undersøgelser af frivilligt arbejde viser, at man bliver frivillig, fordi nogen opfordrer en til det.

Jeg vil opfordre andre erhvervsledere til at engagere sig aktivt og bruge det netværk, de har, til at skabe gode forudsætninger for frivilligt socialt arbejde.

Susanne Larsen
SAS-direktør og formand for Frivilligrådet

Og måske tænker vi lidt for traditionelt, når vi overvejer, hvem vi vil lokke med til det næste projekt, møde eller arrangement i frivillighedens tegn. Har de tid, er de typen osv.

Derfor ser vi f.eks. en skævhed i forholdet mellem unge og ældre, for ældre bliver oftest opfordret til at lægge timer i en frivillig indsats - særligt på det ledelsesmæssige område.

Jeg tror, at vi sagtens kan kigge bredere, når vi forsøger at finde flere, der kan deltage i det frivillige sociale arbejde.

De unge skal møde fleksibilitet
Som i erhvervslivet er der forskel på unge og ældre. De unge er individualister, der ser sig selv som en del af et socialt fællesskab, men de gider ikke traditioner, rigide regler og ufleksible løsninger - og det er der, vi skal møde dem. Med samme fleksibilitet som alle de andre nye typer frivillige, vi skal engagere.

Vi har brug for at få flere med. Derfor skal vi - der allerede deltager - fortælle vores mange gode historier, og vi skal blive endnu bedre til at spørge interesserede: "Var det ikke noget for dig at deltage i det her frivillige sociale arbejde."

Frivilligt socialt arbejde skal blive et samfundsengagement. I dag er ca. 35 procent af befolkningen aktive frivillige, særligt inden for idræt og boligområdet. Men tallet på det sociale område er kun 6 procent. Det vil jeg gerne lave om. Vi skal tænke det frivillige arbejde på tværs i alle sektorer, aldersgrupper og erhverv.

Erhvervslivet skal på banen
Medarbejdere og ledere i erhvervslivet har f.eks. en masse at byde på i det frivillige sociale arbejde.

Vi skal have stærke personligheder fra erhvervslivet på banen som engagerede rollemodeller, for de kan være med til at sikre det frivillige sociale felt den opmærksomhed, det fortjener, og som er nødvendigt for sammenhængskraften i samfundet.

Og så skal vi anerkende, at frivilligt arbejde er et fælles anliggende. 

Jeg vil opfordre andre erhvervsledere til at engagere sig aktivt og bruge det netværk, de har, til at skabe gode forudsætninger for frivilligt socialt arbejde.

For det vil trække flere med, så vi kan få et bredt samfundsmæssigt engagement inden for det sociale felt.                                                                                                                                                                                                                        

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Kirsten Larsen

Fhv. bestyrelsesformand, Center for kultur- og oplevelsesøkonomi, fhv. præsident, Dansk Røde Kors
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), gestalt-konsulent (Gestalt Akademiet, Skandinavien 1996)

0:000:00