KL og socialrådgivere nedtoner kritisk ankerapport

FEJL: Socialrådgiverne og KL nedtoner kritikken om for mange fejl ved anbringelser af børn og unge. Det er primært små fejl, lyder det. Ankestyrelsen er lodret uenig.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Ankestyrelsens undersøgelse: 

Ankestyrelsen har i 125 sager fra 14 forskellige kommuner vurderet, om alle væsentlige krav i loven er overholdt, når et barn eller ung bliver anbragt uden for hjemmet.

De tre hyppigste årsager til at kommunens sagsbehandling ikke følger alle lovkrav:

  • I 35 procent af sagerne mangler undersøgelse efter § 50 af barnet og familien samt barnets skole, fritid og sundhed mv.
  • Næsten halvdelen af de udarbejdede § 50 undersøgelser afsluttes ikke inden for fire måneder.
  • I 27 procent af sagerne mangler en handleplan for barnet/den unges tid på anbringelsesstedet.

I 83 procent af sagerne om anbragte børn og unge overholder kommunerne ikke en eller flere af de lovkrav, som Ankestyrelsen har undersøgt. Det er i høj grad de samme lovkrav, som styrelsen undersøgte i 2008. Undersøgelsen fra i år viser, at kommunernes sagsbehandling ikke er blevet bedre.


Kilde: Ankestyrelsen

Socialministeren er ikke tilfreds med kommunerne. Oppositionen og Dansk Folkeparti kritiserer både kommunerne og socialministeren, som i det nye år skal i samråd om kommunernes anbringelser af børn uden for hjemmet.

Det er status, efter Ankestyrelsen onsdag 16. december offentliggjorde en undersøgelse, som viser, at kommuner i stort omfang ikke overholder en del af de krav, som lovene på området har sat.

Både KL og Dansk Socialrådgiverforening er enige i, at fejlene bør undgås, og at det skal gøres bedre. Men det er mindre fejl, vurderes det fra begge organisationer.

0:000:00