Sind efterlyser forebyggelse på arbejdspladsen

PENSION 2: Førtidspensionen skal ikke være midlertidig, lyder det også fra Landsforeningen Sind. Og arbejdspladserne skal rustes bedre til forebyggelse.
Antallet af psykisk syge førtidspensionister er steget. Forebyggelse på arbejdspladsen er kodeordene, mener Landsforeningen Sind.
Antallet af psykisk syge førtidspensionister er steget. Forebyggelse på arbejdspladsen er kodeordene, mener Landsforeningen Sind.Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl

Arbejdspladserne ved ikke, hvad de skal gøre, når der er en psykisk syg på arbejdspladsen. Hvad skal de konkret gøre? Hvor skal de gå hen? Og hvilken holdning skal arbejdspladsen have til psykisk syge? Det er vigtige spørgsmål, som virksomhederne har svært ved at tage op, for der er stadig meget berøringsangst om psykisk sygdom.

Nethe Zajaczkowska
Pressetalsmand i Landsforeningen Sind
I stedet for at presse førtidspensionister, som allerede modtager ydelsen, skal der satses på forebyggelse, mener Landsforeningen Sind. Og det er især på arbejdspladsen, der kan gøres en forskel.

Derfor foreslår Landsforeningen Sind, at der bliver skabt en "værktøjskasse", som virksomhederne kan bruge, når en medarbejder begynder at vise tegn på manglende psykisk velbefindende.

"Arbejdspladserne ved ikke, hvad de skal gøre, når der er en psykisk syg på arbejdspladsen. Hvad skal de konkret gøre? Hvor skal de gå hen? Og hvilken holdning skal arbejdspladsen have til psykisk syge? Det er vigtige spørgsmål, som virksomhederne har svært ved at tage op, for der er stadig meget berøringsangst om psykisk sygdom," siger Nethe Zajaczkowska, pressetalsmand i Landsforeningen Sind.

"Derfor er der brug for at opstille nogle spilleregler og give virksomhederne en værktøjskasse, så der er et beredskab. Vi får flere og flere med diagnoser, og vi er nødt til at turde tale om sindslidelser, for de kan ramme os alle," siger hun og påpeger, at stress rammer bredt i alle befolkningslag.

0:000:00