Debat

Socialpædagoger til KL og regeringen: Tænk jer godt om

DEBAT: Næstformand for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, peger på flere og mere vanskelige brugere som grunden til takststigninger på det specialiserede socialområde. Tænk jer godt om, lyder rådet til KL og regeringen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Andersen
Næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund

Udgifterne til det specialiserede sociale område har længe været en torn i øjet på kommunerne. Derfor kommer det heller ikke bag på nogen, at KL og Finansministeriet op til økonomiforhandlingerne sætter konsulentfirmaet Deloitte til at analysere tendenserne i udgiftsstigningerne på området.

Men det kan da godt komme bag på mig, at parterne så vælger ikke at bruge den nyfundne viden og overblik i forhandlingerne.

Leder uden indflydelse på takster
Deloitte har nemlig med deres analyse dokumenteret, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de faktiske forhold på institutionerne og takstudviklingen.

Der er altså blevet flere brugere. Det rimer ikke helt med den retorik, vi har måttet lægge øre til fra KL og kommunerne gennem noget tid, nemlig, at de stigende udgifter skyldes, at området er præget af ændrede behov og urimelige krav fra borgerne og deres pårørende.

Benny Andersen
Næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund

Den tendens bekræfter en undersøgelse, som Socialpædagogerne for nyligt har offentliggjort. Vi spurgte lederne på landets specialiserede sociale tilbud om takstudviklingen, og tendensen klar: 70 procent af lederne svarede, at de slet ikke har indflydelse på taksterne størrelse. Og at de bliver pålagt centrale administrative udgifter som indgår i deres stigende takster.

Flere brugere - højere priser
Deloitte-rapporten dokumenterer også, at den største årsag til stigningen i taksterne er, at der blevet flere brugere.

Resten af stigningen skyldes flere vanskeligere - og dermed dyrere - brugere, flere administrative udgifter og et stort administrativt overhead.

Der er altså blevet flere brugere. Det rimer ikke helt med den retorik, vi har måttet lægge øre til fra KL og kommunerne gennem noget tid, nemlig, at de stigende udgifter skyldes, at området er præget af ændrede behov og urimelige krav fra borgerne og deres pårørende.

Men nu har Deloitte altså peget på, at der er kommet flere brugere. Og alligevel fastholder regeringen, at kommunerne skal overholde nulvækst i budgetterne i de kommende år. Det giver jo ikke mening!

Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvem der kommer til at bøde for, at regeringen på den måde vælger at skyklapper på og ignorere data, som de tilmed selv har tilvejebragt.

Reelle behov frem for urimelige krav
På hvilke andre områder vil man kunne opleve, at når målgruppen bliver større eller vi bliver bedre til at behandle, at så accepterer vi at slække på kravene?

Ville man kunne forestille sig det samme scenarie på sundhedsområdet? Jeg tror det ikke.

Men på det specialiserede sociale område har vi altså valgt, at det er ok at tale om grådighed og urimelige krav fra borgere, der ret beset bare holder sig til lovens bogstav.

Jeg vil gerne tilslutte mig Stig Langvads opfordring om, at kommunerne, KL og regeringen bruger sommerferien til at tænke sig godt om. Så lad os mødes efter sommerferien og sætte gang i en mere frugtbar diskussion af vejen frem for det specialiserede sociale område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00