Debat

Ældre Sagen: Satspuljen skal på finansloven

Bjarne Hastrup
Bjarne Hastrup
Adm. direktør, medstifter, Ældresagen

DEBAT: Satspuljen er en god idé, men det er dens finansiering bestemt ikke. Som det er nu, finansieres puljen af de grupper i samfundet, som har de laveste indkomster. Det holder ikke, mener Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad, vi derimod ikke er tilfredse med, er finansieringen. At man tager fra dem, der i forvejen er trængte.  

Bjarne Hastrup
Adm. direktør, medstifter, Ældresagen

Af Bjarne Hastrup
Adm. direktør Ældre Sagen

Med satspuljen for 2015 gennemføres projekter, der skal være til gavn for svage borgere. Men samtidig finansieres puljen jo af de grupper i samfundet, der har de laveste indkomster.

Pengene bliver nemlig skaffet ved at trække 0,3 procent fra reguleringen af folkepension, sygedagpenge osv. Umiddelbart et mindre beløb, men det kan stadig mærkes. Især af dem, der udelukkende lever af folkepensionen plus lidt ATP.

For en enlig folkepensionist betyder det, at folkepensionen i dag er over 6000 kroner lavere om året, end den ville have været uden fradraget til satspuljen. Konsekvensen er en hverdag med en meget stram økonomi, hvor hver en krone skal vendes.

Fakta
Fra 27. november og en måned frem handler Socialdebatten om satspuljens fremtid.

Socialdebatten på Altinget : social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Vi er selvfølgelig glade for, at der med satspuljen 2015 gennemføres projekter til fordel for svage borgere, der har et stort behov for hjælp. Eksempelvis bliver ventetiden til genoptræning forkortet, demente får forbedrede forhold, og der er med modelkommuneprojektet fokus på muligheden for en værdig død. Politikerne har lyttet til os og andre, der har peget på problemerne – det er vi naturligvis tilfredse med.

Hvad, vi derimod ikke er tilfredse med, er finansieringen. At man tager fra dem, der i forvejen er trængte. Derfor ønsker vi fradraget i satsreguleringen (på 0,3 procent) afskaffet så hurtigt som muligt. De gode formål, som satspuljen støtter, bør overgå til finansloven. Så bliver der også bedre sikkerhed for en langsigtet og stabil indsats, hvor pengene ikke pludseligt falder væk, og frem for alt bliver der gennemsigtighed med bevillingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)









0:000:00