Debat

Askovfonden: Vi bør behandle børn i mistrivsel, som vi behandler potentielt kræftramte

Vi kan både redde liv og spare penge ved at behandle mistrivsel blandt børn og unge, som vi behandler potentielt kræftramte, skriver Helle Øbo.

Sammensæt en gruppe af nogle af os, der er tæt på den virkelige verden, så skal vi nok få lavet et oplæg til en mistrivselspakke, der både er værdig for de mange børn, der mistrives, og rentabelt for samfundet, skriver Helle Øbo. 
Sammensæt en gruppe af nogle af os, der er tæt på den virkelige verden, så skal vi nok få lavet et oplæg til en mistrivselspakke, der både er værdig for de mange børn, der mistrives, og rentabelt for samfundet, skriver Helle Øbo. Foto: Stine Heilmann
Helle Øbo
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Igennem den seneste tid har jeg været tæt på en veninde, som fandt en knude i sit bryst og efterfølgende var igennem udredning for brystkræft. I løbet af ti dage var hun til mammografi, fik taget biopsi og fik svar, som gudskelov viste sig ikke at være brystkræft.  

Jeg var med til undersøgelserne og oplevede et topprofessionelt sundhedsvæsen, som reagerede hurtigt og samtidig omsorgsfuldt, velvidende at det her kunne være livsforandrende for hende. 

Tænk, hvis samme forhold gjorde sig gældende, når vi oplever børn, der mistrives; og her taler jeg ikke om dem, der har et par dårlige dage, men om børn, som ikke kan stå ud af deres seng. Børn, der er depressive og selvmordstruede og ikke tror på, at livet har noget godt til dem.

Behandl mistrivsel som kræft

Til daglig oplever jeg børn, der bliver henvist på vores behandlingsskoler MIR, og som i mange tilfælde har været igennem mange års prøvelser med forsøg på inklusion, udredninger og dertilhørende skolevægring.  

Børn, der oplever et system, som svigter igen og igen, og hvor konsekvensen ofte er, at forældrene har været nødsaget til at stoppe med at arbejde i perioder. Hvis der er søskende, har de ofte også mærket konsekvenserne af det, der følger med, når man som familie er bange for, om ens barn ikke vil livet.

Jeg vil foreslå, at man laver en mistrivselspakke, på samme måde som man initierede kræftpakken med udredning og behandlingsgaranti, der garanterer hurtig og effektiv handling. 

Helle Øbo
Adm. direktør, Askovfonden

VI har talt om tidlig indsats i mere end 20 år, og alligevel oplever jeg, at vi får børn, der har været igennem et rædselsfuldt forløb af manglende handlinger, før de ofte totalt udmattede kommer hos os, hvor vi starter med at arbejde med at få dem til at komme i skole som det første. 

Derfor vil jeg foreslå, at man laver en mistrivselspakke, på samme måde som man initierede kræftpakken med udredning og behandlingsgaranti, der garanterer hurtig og effektiv handling. 

Sagen er nemlig, at ligesom med en potentiel kræftdiagnose er tiden afgørende for at forhindre at det, der kan behandles relativt enkelt og med stor effekt, ikke udvikler sig til at blive en livsvarende og nogle gange livstruende omstændighed. 

Det her handler i høj grad om et værdigt velfærdssamfund, men det vil også være økonomisk rentabelt, fordi vi med hurtig og professionel handling kan forhindre de massive udgifter til speciel- og behandlingsskoler, som, kommunerne oplever, eksploderer i disse år. 

Sammensæt en gruppe af nogle af os, der er tæt på den virkelige verden, så skal vi nok få lavet et oplæg til en mistrivselspakke, der både er værdig for de mange børn, der mistrives, og rentabelt for samfundet, fordi vi får grebet det proaktivt, og fordi det behøver ikke tage lang tid. 

Hver dag er værdifuld for de børn, vi lige nu risikerer at miste til et liv på kanten af samfundet, fordi vi ikke får reageret i tide.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Øbo

Adm. direktør, AskovFonden, bestyrelsesmedlem, Open Social Value Bank
MBA (Middlesex University. 2017), bachelor i pædagogik (Hovedstadens Seminarium)

0:000:00