Debat

Borgmester: Grønland efterlader danske kommuner med regningen for landets mest sårbare kriminelle

Er det rimeligt, at danske kommuner skal betale for udviklingshæmmede, kriminelle borgere fra Grønland, spørger Holger Schou Rasmussen i forbindelse med en aktuel sag i Højesteret, hvor Sermersooq Kommune i Grønland har rejst krav om, at Lolland Kommune skal tilbagebetale et større millionbeløb.

Sagen handler ikke kun om økonomi, men også om retssikkerhed, da der er tale om en gruppe sårbare borgere, som med de nuværende regler let kan miste kontakten til deres hjemland, skriver Holger Schou Rasmussen.
Sagen handler ikke kun om økonomi, men også om retssikkerhed, da der er tale om en gruppe sårbare borgere, som med de nuværende regler let kan miste kontakten til deres hjemland, skriver Holger Schou Rasmussen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Holger Schou Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Grønland har man ikke selv de nødvendige tilbud til udviklingshæmmede borgere, der har fået en dom til en sikret institution. Det har vi i Danmark. Blandt andet på Kofoedsminde på Lolland, hvor man løbende tager imod udviklingshæmmede kriminelle fra Grønland.

Mens de grønlandske borgere er anbragt i Danmark, er de stadig Grønlands ansvar. Men det forhold ændrer sig, hvis borgeren begår ny kriminalitet og får en dansk dom.

For en dansk dom betyder dansk ansvar. Og så er det pludselig den danske bopælskommune, der overtager forpligtelsen til at handle og betale for den udviklingshæmmede borger fra Grønland. 

Vejen til nederlag og ny kriminalitet kan let blive kort

Holger Schou Rasmussen
Borgmester, Lolland Kommune

Dermed kommer de få kommuner i Danmark, der tilfældigvis lægger jord til den form for tilbud, til at hænge på en stor opgave og en voldsom regning.

Ofte handler det om tocifrede millionbeløb, og er en udgift, som kommunerne hverken har valgt eller kan styre selv. Penge, der går fra det almindelige budget og dermed fra kommunens velfærd. 

Grønland afskriver sine egne

I den aktuelle sag fra Højesteret, har Sermersooq Kommune i Grønland rejst krav om, at Lolland Kommune skal tilbagebetale et større millionbeløb for en udviklingshæmmet, grønlandsk borger, der har begået kriminalitet i Danmark.

Borgeren opholdt sig på Kofoedsminde på Lolland, da dommen blev afsagt, og Semersooq Kommune mener derfor ikke længere, at han er deres ansvar. Han bliver efterladt i Danmark.

Læs også

Sagen handler dermed ikke kun om økonomi, men også om retssikkerhed. Det er en gruppe sårbare borgere – måske nogle af de svageste i vores samfund – der med de nuværende regler let kan miste kontakten til deres hjemland.

De strander i en kommune 4.000 kilometer væk, uden netværk eller kendskab til sprog og kultur. Vejen til nederlag og ny kriminalitet kan let blive kort.

Regler bør være ens

Løsningen ligger ligefor; Grønland bør som udgangspunkt have de nødvendige tilbud selv. Der er ingen tvivl om, at det vil være bedre for borgerne og deres muligheder for rehabilitering at afsone deres dom i deres hjemland.

Problematikken er ikke kun relevant for Lolland, da andre kommuner kan blive ramt på samme vis

Holger Schou Rasmussen
Borgmester, Lolland Kommune

Og hvis det alligevel er nødvendigt at sende borgere til Danmark, bør reglerne i vores rigsfællesskab være de samme som for danske kommuner, og som i øvrigt også gælder for de grønlandske kommuner i Grønland; Nemlig at ansvar og betalingsforpligtigelse forbliver i den oprindelige bopælskommune.

Kun sådan kan vi sikre, at de kommuner, der tilfældigvis huser de pågældende institutionstilbud, ikke bliver straffet økonomisk, og at de grønlandske borgere samtidig kan bevare en relation til deres hjemland. Det vil ikke blot være en mere fair model, det vil også være etisk mere korrekt.

Problematikken er ikke kun relevant for Lolland, da andre kommuner kan blive ramt på samme vis. Jeg vil derfor opfordre til, at vi politisk får set på, hvordan vi juridisk, organisatorisk og praktisk kan finde en mere hensigtsmæssig løsning. Uanset Højesterets dom. Og gerne hurtigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00