Debat

Studerende: "Jeg er 24 år og har stemt til Folketinget for første gang"

Jeg har igennem hele min ungdom været stresset ved tanken om, at jeg var uden samme rettigheder som mine medborgere, skriver Monica Ghafuri.

I hver eneste valgkamp er der blevet talt om udlændinge og integration, men jeg har ikke haft mulighed for at svare igen med mit kryds, skriver Monica Ghafuri, der som treårig kom til Danmark som flygtning fra Afghanistan.
I hver eneste valgkamp er der blevet talt om udlændinge og integration, men jeg har ikke haft mulighed for at svare igen med mit kryds, skriver Monica Ghafuri, der som treårig kom til Danmark som flygtning fra Afghanistan.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udlændingepolitikken har i årtier været et spørgsmål om at være mest barsk – mest skør.

Så barsk og så skør, at flere end hver tiende borger hertillands var uden stemmeret til folketingsvalget 1. november. De kan være født her i Danmark. Eller have boet her i mange år. De har betalt deres skat, og de har muligheden for at stemme, når der er kommunalvalg. Men retten til at være med til at bestemme, hvem der skal vælges ind i demokratiets højborg, den har de stadig ikke.

Indtil for nylig var jeg en del af denne gruppe. Netop den ulighed og uretfærdighed var afgørende for mit kryds til folketingsvalget.

Efter at have gået i dansk folkeskole, dansk gymnasium og på dansk universitet, havde jeg stadig ikke et dansk statsborgerskab.

Monica Gharufi
Studerende

Efter at have gået i dansk folkeskole, dansk gymnasium og på dansk universitet, havde jeg stadig ikke et dansk statsborgerskab.

Efter 21 år som lovlydig borger og en krævende ansøgningsproces til medborgerskab lykkes det mig endelig at få et dansk statsborgerskab. Ansøgningsprocessen til medborgerskab er nemlig både streng og lang. Den sætter dybe spor i de mennesker, der bliver udsat for den proces.

Jeg har igennem hele min ungdom selv været emotionelt belastet og stresset ved tanken om, at jeg var ekskluderet fra demokratiet og uden samme rettigheder som mine medborgere. Så belastet, at det har sat tvivl i min danskhed. For kan det virkelig passe, at det er den uretfærdighed, vi tilbyder vores unge medborgere at vokse op i?

Medborgerskab

Jeg har ellers altid været interesseret i politik, og det hænger måske sammen med, at man som minoritetsborger fra et ikke-vestligt land i den grad er genstand for dansk politik, og stort set altid med et negativt udgangspunkt.

Man er genstand for dansk politik i sådan en grad, at man føler, man er med i en livslang valgkamp bare uden stemmeret.

Det negative billede, der tegnes af udlændinge, står i skærende kontrast til Udlændinge- og Integrationsministeriets eget integrationsbarometer. Det viser at der har været en positiv udvikling i integrationen i de seneste ti år – blandt andet på områderne arbejde, uddannelse, selvbestemmelse og kriminalitet.

Til gengæld har der været en negativ udvikling med hensyn til medborgerskab for indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse.

Hvor meget er der i virkeligheden at fejre, når demokratiet udhuler sin egen legitimitet ved at udelukke hver tiende borger?

Monica Ghafuri
Studerende

For mig personligt har det – den manglende ligeværdighed – været et af de hårdeste vilkår ved at have flygtningebaggrund i Danmark. Dét, at jeg ikke har haft stemmeret og er blevet frarøvet min demokratiske rettighed.

Det sværeste for mig har ikke været, at der er blevet talt om mig. Det sværeste har været, at jeg ikke har haft muligheden for at svare den negative italesættelse igen med min stemmeseddel. Det har jeg gjort nu med mit første kryds. Efter 21 års kamp om at have lige rettigheder og om at passe ind, passer jeg nu ind.

Min stemmeret til folketingsvalget var en markering af, at jeg endelig er en del af demokratiet på lige fod med mine medborgere. En anerkendelse af, at jeg er lige så meget værd som mine medborgere. Derfor var det en festdag for mig.

Men der kan sættes spørgsmålstegn ved, om det var en festdag for demokratiet. For hvor meget er der i virkeligheden at fejre, når demokratiet udhuler sin egen legitimitet ved at udelukke hver tiende borger

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00