Danmark tjener mia. på FN-medlemskab

KORT NYT: Nye beregninger fra Øresundsinstituttet viser, at Danmark får sit bidrag til FN 15 gange igen i indkøb fra FN-organisationer.
Rasmus Nielsen

I 2006 betalte FN over 1 mia. danske kroner til for danske varer og tjenester. Til sammenligning bidrog Danmark med knap 70 mio. kroner til FN's budgetter. Det vil sige, at Danmark hentede næsten 15 kroner hjem i indkøbskontrakter for hver krone betalt i bidrag til FN.

Blandt alle de vestlige lande er Danmark dermed det land, der får flest penge ud af sit medlemskab af FN. ed over 1.000 FN medarbejdere og flere nordiske, europæiske og globale FN-hovedkontorer har København en af verdens stærkeste koncentrationer af FN-organisationer.

FN behøver ikke at bekymre sig for de høje lejeniveauer i København - for danskerne betaler via Udenrigsministeriet for lejen. Men det er ikke nogen dårlig forretning for den danske stat, noterer Øresundssinstituttet i en pressemeddelelse.

Niels Paarup-Petersen, analytiker ved Øresundsinstituttet, forklarer baggrunden for danske virksomheders succes i FN-systemet sådan:

"Der er ingen tvivl om, at det er den store tilstedeværelse af FN-organisationer i København, der ligger bag de store salgstal. Det er derfor vigtigt for Danmark, at FN-organisationerne får gode arbejdsforhold. FN ligger ikke skjul på, at den effektive danske arbejdskraft og balancen mellem arbejde og fritid er vigtig, men det er også afgørende, at den nuværende og fremtidige regeringer satser på at tilvejebringe og opretholde en infrastruktur i verdensklasse."

15 gange mere end Norge
Øresundssinstituttets sammenligning med de andre nordiske lande viser tydeligt, hvor meget Danmark tjener på FN's tilstedeværelse i København. FN sender 15 gange så mange penge til Danmark som til Norge, på trods af at Norge bidrager mere til FN's budgetter end Danmark.

Sverige er det nordiske land, der sender flest penge til FN, men FN's indkøb fra Sverige er blot en ottendedel af indkøbene fra Danmark. Finland sælger blot en tiendedel. USA er det land i verden der sælger mest til FN, men er også den største bidragsyder.

Øresundssinstituttet blev stiftet 3. juni 2002 af 24 virksomheder og offentlige myndigheder. Formål: "Øresundsregionen skal være en funktionelt integreret region med et fælles marked i en nordisk og europæisk kontekst. Instituttets vigtigste redskaber er faktabaserede, uafhængige analyser og en vitaliseret debat om grænseoverskridende samfundsspørgsmål i Øresunds- og Østersøregionen."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00